Vlada Republike Srpske: Garantni fond će izdati 272 garancije u iznosu od 12.200.000 KM

Srna
Vlada Republike Srpske: Garantni fond će izdati 272 garancije u iznosu od 12.200.000 KM

Banjaluka - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Plan poslovanja Garantnog fonda Republike Srpske za ovu godinu, po kojem će Fond izdati ukupno 272 garancije u ukupnom iznosu od 12.200.000 KM.

Od tog iznosa, 6.700.000 KM predviđeno je za izdavanje garancije po garantno-kreditnim linijama, dok je za garanciju po novim garantnim linijama predviđeno izdvajanje 5.500.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.


"Planiranim iznosom garancija predviđeno je pružanje podrške plasmanima komercijalnih banaka i drugih finansijskih posrednika iz njihovih vlastitih sredstava i iz sredstava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, koja se plasiraju putem komercijalnih banaka, te podrška plasmanima iz Fonda žPartnerž Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i plasmanima IFAD projekta", navodi se u saopštenju.

Planom izdavanja garancija, dodaje se, predviđena je disperzija rizika kroz veći broj garancija sa manjim garantovanim iznosima.

"Planom izdavanja garancija u ovoj godini Fond predviđa podržati 33,46 odsto plasmana komercijalnih banaka i drugih finansijskih posrednika, odnosno 36.460.000 KM plasmana", navodi se u saopštenju.

Postojećim garantno-kreditnim linijama planira se podržati 36,49 odsto, a novim garantnim linijama 30,38 odsto plasmana komercijalnih banaka i drugih finansijskih posrednika, pojašnjava se u saopštenju.

Za realizaciju ovog Plana poslovanja Vlada Srpske zadužila je Upravu Garantnog fonda Republike Srpske Banjaluka.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku kojom se usvaja Trogodišnji plan poslovanja Garantnog fonda Republike Srpske Banjaluka za period od 2017. do 2019. godine.

"Plan garancija po garantno–kreditnim linijama za ovaj period iznosi 26.700.000 KM, a plan garancija po novim garantnim linijama za isti period iznosi 10.000.300 KM", navodi se u saopštenju.

Obavljajući osnovnu djelatnost, Fond je u prethodnom periodu izdao ukupno 102 garancije u ukupnom iznosu od 25,67 miliona KM i time podržao ukupno oko 80 miliona KM kreditnih sredstava, gdje stepen pokrića iznosi 33,78 odsto.

Vlada Republike Srpske razmatrala je i usvojila Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o odobravanju garancija po garantno–kreditnim linijama.

"Izmjenama Pravilnika predviđa se da u slučaju da Garantni fond Srpske i komercijalna banka ili druga finansijska organizacija iskažu potrebu za uvođenjem nove garantno-kreditne linije kojom bi se obaveznom garancijom Garantnog fonda podržao poseban kreditni proizvod komercijalne banke ili druge finasijske organizacije, Nadzorni odbor Garantnog fonda se ovlašćuje da, na prijedlog Uprave Fonda, donese odluku o uvođenju posebne garantno-kreditne linije, u skladu sa zakonom, statutom, ovim pravilnikom i drugim opštim aktima Fonda u okviru njegovog garantnog potencijala", navodi se u saopštenju.

Garantni fond Srpske može odobriti garanciju u navedene svrhe maksimalno do 50 odsto odobrenog iznosa kredita komercijalne banke ili drugog finansijskog posrednika, ali ne više od iznosa od 300.000 KM.

Osim toga, izmjenama i dopunama Pravilnika je planirano da organi organi Fonda, u okviru svojih nadležnosti, mogu odobriti okvirni iznos garancija prema jednom ili grupi povezanih lica, čiji je rok važenja, odnosno korištenja do jedne godine od dana donošenja odluke.

Predloženim izmjenama i dopunama Pravilnika o odobravanju garancija po garantno-kreditnim linijama osim kvalitetnijeg i sadržajnijeg istupa na finansijskom tržištu Srpske kroz uvođenje instituta javnog poziva povećava se nivo transparentnosti rada Garantnog fonda, te jača informisanost o mogućnostima koje pruža Garantni fond Republike Srpske i realnije sagledavanje stvarnih potreba za garancijama ovog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana