Веритас: Србина терете за ратни злочин - крађу трактора

Aгенције
Веритас: Србина терете за ратни злочин - крађу трактора

Београд - Милутин Граић /42/, Србин из Хрватске кога је ухапсила холандска полиција по хрватској потјерници, терети се да је украо трактор Хрвату у бенковачком селу почетком 1990-их година, а то дјело је квалификовано као ратни злочин над цивилима, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас".

"Веритас" наводи да је од породице ухапшеног добио информацију да је Милутин Граић јуче ухапшен у Росендалу код Ротердама у Холандији, по међународној потјерници коју је расписао Биро Интерпола у Загребу на захтјев хрватског правосуђа због наводно почињених ратних злочина на подручју Бенковца почетком деведесетих година прошлог вијека.

С обзиром на чињенични опис дјела за које се терети Граић, његова породица се нада да ће холандски суд одбити хрватски захтјев за изручење, пошто се по холандском закону крађа покретних ствари не може квалификовати као ратни злочин над цивилима, наводи се у саопштењу "Веритаса".

У саопштењу се истиче да је Милутин Граић из села Буковић, општина Бенковац, знао да се против њега води кривични поступак у Хрватској због чега је још прије четири године ангажовао једног хрватског адвоката ради увида у спис и сазнања због чега га терете.

Граић је са породицом након хрватске акције "Олуја" у августу 1995. године избјегао у Србију, одакле је 1997. године са породицом иселио у Холандију, а његово име се налазило на свим списковима процесуираних лица за ратне злочине пред хрватским правосуђем.

На посљедњем списку је било укупно 1.557 лица, а осим ухапшеног Граића, међу оптуженима је још девет Срба који су, као и Граић, са бенковачког подручја.

На том списку су Бранко Бота /69/, Винко Шарић /41/, Новица Бербер /51/, Момир Пуповац /44/, Милан Павасовић /59/, Слободан Пуповац /48/, Александар Драгаш /44/, Новица Гулић /44/ и Михаил Чалић /80/, против којих је истрага отворена 1992. године, а оптужница подигнута 2004. године и сви се терете за ратни злочин над цивилима.

"Веритас" подсјећа да је прије седам година у Холандији био ухапшен и Србин Ранко Шљубура, такође, избјеглица из Хрватске, који је пред хрватским правосуђем у одсуству осуђен на три године затвора, а против кога је вођен екстрадициони поступак.

Холандски суд прогласио је неоснованим хрватски захтјев за изручење Шљубуре, уз образложење да се у радњама осуђеног не стичу елементи кривичног дјела ратног злочина над цивилима, наводи се у саопштењу.

"Веритас" напомиње да је од почетка године ово већ седмо хапшење Срба из Хрватске по хрватским потјерницама, те да је до сада укупно ухапшено 127 Срба и бивших припадника ЈНА, њих 37 екстрадирано у Хрватску, а против њих 18 је поступак обустављен или је оптужба одбијена, закључује "Веритас" у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана