Случај Караџић: Младићева одбрана тражи заштиту

Aгенције
Случај Караџић: Младићева одбрана тражи заштиту

Хаг - Одбрана бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића упутила је захтјев Претресном вијећу Хашког трибунала да заштити оптуженог у вези са одлуком суда да Младић буде позван да свједочи, под пријетњом казне, у процесу против некадашњег предсједника Српске Радована Караџића.

Хашки трибунал саопштио је 11. децембра прошле године да је Претресно вијеће одобрило захтјев Караџића да Младић буде позван да принудно свједочи у процесу против њега.

Младићева одбрана затражила је од Претресног вијећа да наложи да свједочење Младића у процесу против Караџића не буде принудно док одбрана не уложи жалбу на одлуку од 11. децембра и док Младић не буде подвргнут љекарском прегледу, наводи се у саопштењу које је Хашки трибунал данас објавио.

Одбрана бившег команданта Војске Српске затражила је да Младића прегледају медицински стручњаци како би се утврдило да ли је он способан да свједочи и колико би принудно свједочење било ризично по његово здравље, додаје се у саопштењу.

Наводи се да одбрана Младића, такође, тражи да Претресно вијеће одобри да жалба на одлуку од 11. децембра буде хитно уложена, тако да Жалбено вијеће може да донесе одлуку.

Претресно вијеће је у одлуци од 11. децембра подсјетило да према Правилу 54 може да наложи упућивање позива на свједочење под пријетњом казне када је то "потребно у циљу истраге или припреме расправе", а као посљедње средство, и оцијенило да је Караџић задовољио потребне критеријуме да се Младић позове да свједочи.

Караџић је 18. априла прошле године том вијећу поднио захтјев да се Младић позове да свједочи у процесу против њега, наводећи да је Младић одбио да добровољно свједочи.

Како је Караџић навео у захтјеву, потребно је да Младић свједочи како би се оповргле тврдње Тужилаштва да је Караџић имао "бројне изворе из којих је могао да сазна за погубљење заробљеника из Сребренице", укључујући Младића, као и тврдње Тужилаштва да је између њих двојице постојао план да се почине злочини наведени у оптужници.

Младић је 14. маја прошле године поднио повјерљиви одговор на Караџићев захтјев, у којем се позива на Статут Трибунала, према којем један оптуженик не треба да буде "приморан да свједочи против себе самог или да призна кривицу" и подсјећа да постоји сличност између његове и оптужнице против Караџића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана