Пусић: Нестабилност из БиХ може се пренијети и на Хрватску

oslobodnje.ba
Пусић: Нестабилност из БиХ може се пренијети и на Хрватску

Сарајево - Шеф хрватске дипломатије Весна Пусић сматра је да је интерес Хрватске да на својим границама има што стабилнију и сигурнију Босну и Херцеговини јер би се, упозорава, нестабилност те државе могла пренијети и на Хрватску.

Управо зато, навела је у интервјуу сарајевском "Ослобођењу", Хрватска заговара нови приступ Европске уније према БиХ који би помогао да та земља брже спроведе потребне реформе и тако себи отвори пут ка могућем чланству у Унији.

"Идеја је да се умјесто чекања да БиХ испуни предуслове, критеријуми (за чланство) уграде у један интегрални процес поступног приближавања БиХ Унији па да онда, рецимо, имплементација пресуде 'Сејдић-Финци' може да буде и посебно поглавље у преговорима и да уставне промјене изборног закона постану саставни дио процеса приближавања", објаснила је она.

Поновила је поруку коју је саговорницима у БиХ пренијела током јучерашње посјете, да није ријеч о снижавању критеријума за чланство у Унији, већ да се ради о томе како да се ти критеријуми достигну што је прије могуће.

Упитана о "трећем ентитету" у БиХ, Пусићева је рекла да је то за Хрватску "завршена прича", тим прије што је ријеч о идеји око које ни у БиХ нема сагласности.

"Ја сам у једном тренутку размишљала о пет ентитета као о неком могућем рјешењу. Међутим, треба бити реалан - свако рјешење о којем говориш не може бити питање твоје личне политичке промоције, него мора бити повезано с планетом Земљом. Другим ријечима, мора бити оствариво", навела је хрватска министарка.

Хрватска функционерка је, ипак, истакла да је било "претјерано" одузети градоначелнику Загреба Милану Бандићу титулу почасног грађанина Сарајева само зато што је, каже, споменуо трећи ентитет, "јер он има право на мишљење, што никоме не смије бити забрањено", пренијела је Хина.

"И ја сам вјероватно међу људима који се најчешће не слажу с Бандићем, али због тога не мислим да му треба нешто одузимати", додала је она, уз оцјену да је сва та прича око загребачког градоначелника резултат предизборне атмосфере.

О изјавама предсједника Републике Српске Милорада Додика у којима он спомиње могућост отцјепљења тог ентитета од БиХ по "украјинском сценарију", Пусићева је рекла да такви планови, с обзиром на окружење у региону, уопште нису реални.

Осврнувши се још једном и на Србију након избора, шефица хрватске дипломатије сматра да је сада најважније да земља крене напријед, чиме ће уједно помоћи цијелом региону. Добар изборни резултат Александра Вучића оцјењује као "резултат његовог опредјељења за нормализацију односа с Косовом и подршку европској оријентацији земље".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана