Федерација гори, запаљене зграде Предсједништва, Архива БиХ и сједишта пет кантоналних влада VIDEO

Aгенције, фото: klix.ba, anadolija
Федерација гори, запаљене зграде Предсједништва, Архива БиХ и сједишта пет кантоналних влада VIDEO

Eпилог масовних протеста у Сарајеву на којима се окупило неколико хиљада грађана су запаљене зграде Владе Кантона Сарајево, Предсједништва БиХ и Архива Босне и Херцеговине. У нередима који су трајали од поднева до 19:30 сати повријеђено је близу 100 особа, а на десетне насилних демонстраната је ухапшено.

Протести испред зграде Владе Кантона Сарајево су почели мирним окупљањем неколико стотина грађана који су дошли подржати протесте у Тузли. Како је одмицало вријеме, тако се на простору испред зграде Владе КС окупљало све више грађана, а процјењује се да ја у протестима учествовало неколико хиљада грађана Сарајево. Демонстранти су током мирних протеста скандирали "доле бандо" и "лопови".

Неколико минута након 13 сати, демонстранти су се приближили згради Владе КС, а 20 минута до 14 сати је блокирана главна градска саобраћајница. Прва два сата протеста протекла су у миру. Демонстранти су разговарали с полицајцима, тражећи од њих да спусте штитове и да се солидаришу с њима.

Десетак минута прије 14 сати ситуација је измакла контроли, а услиједио је жесток окршај с припадницима МУП-а Кантона Сарајево који су обезбјеђивали протесте. Пола сата након почетка нереда, демонстранти, махом млађе особе, ушле су и запалиле зграду Владе КС. Жестоки окршаји полиције и насилника одвијали су се у једној од улица које окружују зграду Владе КС. На полицију је бацано камење и све што се налазило при руци насилним демонстрантима који су кренули у рушилачки поход. Током сукоба, уништено је неколико аутомобила, а запаљена је и полицијска кућица.

Неколико минута прије 16 сати демонстранти су пробили полицијски кордон и дошли до зграде Предсједништва. Недуго затим је зграда запаљена. У улици поред зграде запаљено је пет полицијских аутомобила. Тај дио Сарајева изгледао је попут ратне зоне, а изнад центра града надвио се црни дим.

У 18 сати ватра је захватила и други спрат Предсједништва БиХ, док је већи дио зграде Владе КС већ био у пламену. Полицијске снаге које су се током дана бориле с демонстрантима добиле су појачање након чега је почела акција рашчишћавања простора испред зграде Предсједништва БиХ.

У налету вандала запаљен је и Архив БиХ који је чувао драгоцјено архивско благо старо стотинама година. Директор Архива Шабан Захировић је рекао да је уништена грађа непроцјењиве вриједности.

Енергичном полицијском акцијом демонстранти су потиснути у улицу Кошево гдје су направили барикаде. Недуго затим услиједила је још једна акција, након чега су услиједила привођења учесника немира.

Посљедње информације говоре да је у нередима повријеђено близу 100 особа, али се очекује да тај број расте током ноћи.

Ватрогасци су наставили гасити пожар, а очекује се да ватра буде угашена дубоко у ноћ.

 

Мостар: Запаљене канцеларије ХДЗ-а и СДА

У Мостару је запаљена и зграда СДА, а гори и једна приватна кућа, јавио је дописник Срне.

Полиција се само склања пред демонстартима који пустоше Мостар.

У Мостару је запаљена зграда Владе Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/, Градска вијећница, Градска управа Мостара, зграда ХДЗ-а БиХ и просторије новинске агенције "Фена".

Зеница: Кантонални премијер и Влада поднијели оставке

Премијер Зеничко-добојског кантона Муниб Хусеинагић и комплетна кантонална влада поднијели су данас оставке, након захтјева демонстраната у том граду.
Хусеинагић је, саопштавајући демонстрантима информацију да он и комплетна влада подносе оставке, истакао да сматра да не сноси одговорност за ситуацију у БиХ, јер је на овој дужност тек неколико мјесеци.

Како јављају извјештачи федералних медија ситуација у Зеници је и даље алармантна, јер групе хулигана пљачкају радње и друге објекте широм града.
 

Демонстранти пале инвентар у згради предсједништва БиХ

Демонстранти који су били испред зграде Кантона Сарајево прешли су испред зграде Предсједништва БиХ, а неколико њих је ушло у објекат гдје пале и бацају инвентар.
Готово сви прозори на згради су разбијени.

У Болницу Кошево је до сада пристигло 39 лица, већином полицајаца са тежим тјелесним повредама.

У Ургентном центру Опште болнице "Абдулах Накаш" примљено је 50 повријеђених лица.

 

Премијер Тузланског кантона поднио оставку

Премијер Тузланског кантона Сеад Чаушевић поднио је послије подне оставку на ту функцију, јавила је Федерална телевизија.

Десетине хиљада демонстраната полупали су прозоре на згради општне Тузла и провалили у зграду. Избацују све напоље, столице, компјутере....

Масовни протести грађана Тузле почели су прије два дана када су се испред кантоналне Владе окупили обесправљени радници неколико фирми, а придружили су им се и незапослени и грађани.

Демонстранти су данас запалили зграду Владе Тузланског кантона, коју су гађали камењем и пиротехничким средствима.

Прије избијања нереда демонстрантима у Тузли се обратио покретач групе назване "Удар" Албин Ширановић, који их је позвао да не праве нереде и не лупају стакла.

Ширановић је позвао све чланове Владе Тузланског кантона да се појаве испред демонстраната и јавно дају оставке, истичући да не желе никакве преговоре, те да је то један једини услов демонстаната.

Поред зграда институција, запаљени ХДЗ и просторије ФЕНЕ

Мостар - У Мостару је запаљена зграда Градске управе Мостара и ХДЗ БиХ, те просторије Агенције "Фена", а прије тога Градска вијећница и зграда Владе Херцеговачко-неретванског кантона, јавио је дописник Срне.
Више од хиљаду људи је на улицама града и праве нереде, а у граду је завладао хаос.

Стигла су полицијска појачања из сусједних градова, али полиција још нема наредбу да дјелује.

Више хиљада грађана ФБиХ изашли су данас на улице да би, како кажу, изразили незадовољство економско-социјалном ситуацијом и радом надлежних институција.

Комшић најавио одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић намјерава да сазове ванредну сједницу Предсједништва на којој би било ријечи о насилним протестима у градовима Федерације БиХ /ФБиХ/.
Он је истакао да ће се о сазивању ванредне сједнице и термину њеног одржавања претходно консултовати са остала два члана Предсједништва БиХ Небојшом Радмановићем и Бакиром Изетбеговићем.

"Предсједништво БиХ нема никакву обавезу према догађајима у ФБиХ, али има моралну обавезу да се обрати јавности", рекао је Комшић за Федералну ТВ /ФТВ/.

Он не сматра да је дошло до политичке злоупотребе демонстраната.

"Ово није политички подстакнуто и нема никакве везе са политиком", сматра Комшић.

Према његовом мишљењу, настала ситуација може бити ријешена само ако поднесу оставке они од којих то демонстранти траже.

"Ништа није вриједно ових догађаја. Ниједна функција није вриједна овога што се сада дешава", истакао је Комшић.

Предсједник ФБиХ Живко Будимир рекао је да је спреман да поднесе оставку на ту функцију уколико је то рјешење и ако то тражи већина грађана ФБиХ.

Потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо позвао је на мир и истакао да у овом тренутку не постоје услови за дијалог.

Запаљене зграде влада Кантона Сарајево и Тузла

Демонстранти су запалили зграду Владе Тузланског кантона, а ватрогасне екипе су се након неколико покушаја пробиле до овог објекта.

Демонстранти константно бацају камење и пиротехничка средства, те узвикују "Лопови, лопови" и "Оставке, оставке".

На демонстрацијама је у овом тренутку, према процјенама федералних медија, више хиљада грађана Тузланског кантона.

Прије избијања нереда демонстрантима у Тузли се обратио покретач групе назване "Удар" Албин Ширановић, који их је позвао да не праве нереде и не лупају стакла.

Ширановић је позвао све чланове Владе Тузланског кантона да се појаве испред демонстраната и јавно дају оставке, истичући да не желе никакве преговоре, те да је то један једини услов демонстаната.

Инцко шокиран

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је данашње протесте у Федерацији БиХ шокантним, осудивши вандализам и хулиганство који су их пратили.
"Треба разлучити шта су мирни протести, а шта паљење зграда", рекао је Инцко за ФТВ.

Према његовом мишљењу, за новонасталу ситуацију нема брзог рјешења.

"Рјешење је стрпљивост и дијалог. Рјешење је правна и нормална држава. Са вандализмом се то не може постићи", истакао је Инцко.

Током данашњих протеста у више градова широм Федерације БиХ дошло је до нереда и насиља.

Запаљен улаз у зграду владе кантона

Свечани улаз у зграду Владе Кантона Сарајево је запаљен, а у току је евакуација запослених.
Маса не дозвољава пролаз ватрогасним возилима до зграде Владе.

Сукоб полиције и демонстраната, десетине повријеђених

Велика група демонстраната каменицама непрестано засипа полицију поред зграде Владе Кантона, преноси ТВ1.

Код моста Скендерија у Сарајеву дошло је до масовне туче демонстраната и полиције, при чему је повријеђено на десетине грађана, а на мјесто догађаја је стигло и полицијско појачање.

Сарајевска "ТВ1" јавила је да је тешко повријеђено више од десет полицајаца.

На протестима грађана пред зградом Владе Кантона Сарајево, петоро лица је претходно приведено, а четири демонстранта су повријеђена, док је група демонстраната каменицама гађала полицију.

На мјесту догађаја су и возила Хитне помоћи.

Портпарол Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Биљана Јандрић потврдила је Срни да су три лица која су повријеђена током данашњих демонстрација збринута и пуштена кући.

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево на својој веб-страници наводи да уважава и подржава легитимно законско право грађана на мирна окупљања и изражавање ставова, да ће у оквиру својих надлежности такве скупове и осигурати, али да неће толерисати насилничко понашање и угрожавање грађана и њихове имовине.

Будимир: Физичко насиље није рјешење

Сарајево - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Живко Будимир позвао је данас да протести у градовима у овом ентитету буду настављени у мирном духу, те поручио да уништавање заједничке имовине и физичко насиље неће ријешити ништа.
Из кабинета предсједника ФБиХ саопштено је да се социјални бунт у БиХ већ годинама осјећа у ваздуху и да је било питање времена када ће ескалирати.

"О оправданом незадовољству грађана које ће резултирати бунтом говорим јавно од почетка свог мандата, напомињући да одређене политичке групе и њихови званичници занемарују интересе становника Бих који су им дали свој глас и поставили их на положај да одлучују", наводи Будимир.

Он сматра да су грађани широм БиХ показали ових дана да нису заборавили своје право на достојанствен живот и да могу и знају рећи кад је доста, те да су заинтересовани за стање у БиХ и боље сутра своје дјеце.

Будимир је апеловао на политичке групе и појединце да не искориштавају социјалне нереде за прикупљање личних поена, истичући да ово није вријеме за кампању, јер је ријеч о људским судбинама.

"Жалости ме, и као човјека и као предсједника ФБиХ, да функционери који у својим рукама имају моћ финансијског одлучивања нису радили паметније, или боље речено брижније, те да су наши народи, наши људи, приморани да једино рјешење за своју дјецу и себе виде у изласку на улице", поручио је Будимир.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана