Federacija gori, zapaljene zgrade Predsjedništva, Arhiva BiH i sjedišta pet kantonalnih vlada VIDEO

Agencije, foto: klix.ba, anadolija
Federacija gori, zapaljene zgrade Predsjedništva, Arhiva BiH i sjedišta pet kantonalnih vlada VIDEO

Epilog masovnih protesta u Sarajevu na kojima se okupilo nekoliko hiljada građana su zapaljene zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Predsjedništva BiH i Arhiva Bosne i Hercegovine. U neredima koji su trajali od podneva do 19:30 sati povrijeđeno je blizu 100 osoba, a na desetne nasilnih demonstranata je uhapšeno.

Protesti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo su počeli mirnim okupljanjem nekoliko stotina građana koji su došli podržati proteste u Tuzli. Kako je odmicalo vrijeme, tako se na prostoru ispred zgrade Vlade KS okupljalo sve više građana, a procjenjuje se da ja u protestima učestvovalo nekoliko hiljada građana Sarajevo. Demonstranti su tokom mirnih protesta skandirali "dole bando" i "lopovi".

Nekoliko minuta nakon 13 sati, demonstranti su se približili zgradi Vlade KS, a 20 minuta do 14 sati je blokirana glavna gradska saobraćajnica. Prva dva sata protesta protekla su u miru. Demonstranti su razgovarali s policajcima, tražeći od njih da spuste štitove i da se solidarišu s njima.

Desetak minuta prije 14 sati situacija je izmakla kontroli, a uslijedio je žestok okršaj s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo koji su obezbjeđivali proteste. Pola sata nakon početka nereda, demonstranti, mahom mlađe osobe, ušle su i zapalile zgradu Vlade KS. Žestoki okršaji policije i nasilnika odvijali su se u jednoj od ulica koje okružuju zgradu Vlade KS. Na policiju je bacano kamenje i sve što se nalazilo pri ruci nasilnim demonstrantima koji su krenuli u rušilački pohod. Tokom sukoba, uništeno je nekoliko automobila, a zapaljena je i policijska kućica.

Nekoliko minuta prije 16 sati demonstranti su probili policijski kordon i došli do zgrade Predsjedništva. Nedugo zatim je zgrada zapaljena. U ulici pored zgrade zapaljeno je pet policijskih automobila. Taj dio Sarajeva izgledao je poput ratne zone, a iznad centra grada nadvio se crni dim.

U 18 sati vatra je zahvatila i drugi sprat Predsjedništva BiH, dok je veći dio zgrade Vlade KS već bio u plamenu. Policijske snage koje su se tokom dana borile s demonstrantima dobile su pojačanje nakon čega je počela akcija raščišćavanja prostora ispred zgrade Predsjedništva BiH.

U naletu vandala zapaljen je i Arhiv BiH koji je čuvao dragocjeno arhivsko blago staro stotinama godina. Direktor Arhiva Šaban Zahirović je rekao da je uništena građa neprocjenjive vrijednosti.

Energičnom policijskom akcijom demonstranti su potisnuti u ulicu Koševo gdje su napravili barikade. Nedugo zatim uslijedila je još jedna akcija, nakon čega su uslijedila privođenja učesnika nemira.

Posljednje informacije govore da je u neredima povrijeđeno blizu 100 osoba, ali se očekuje da taj broj raste tokom noći.

Vatrogasci su nastavili gasiti požar, a očekuje se da vatra bude ugašena duboko u noć.

 

Mostar: Zapaljene kancelarije HDZ-a i SDA

U Mostaru je zapaljena i zgrada SDA, a gori i jedna privatna kuća, javio je dopisnik Srne.

Policija se samo sklanja pred demonstartima koji pustoše Mostar.

U Mostaru je zapaljena zgrada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/, Gradska vijećnica, Gradska uprava Mostara, zgrada HDZ-a BiH i prostorije novinske agencije "Fena".

Zenica: Kantonalni premijer i Vlada podnijeli ostavke

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Huseinagić i kompletna kantonalna vlada podnijeli su danas ostavke, nakon zahtjeva demonstranata u tom gradu.
Huseinagić je, saopštavajući demonstrantima informaciju da on i kompletna vlada podnose ostavke, istakao da smatra da ne snosi odgovornost za situaciju u BiH, jer je na ovoj dužnost tek nekoliko mjeseci.

Kako javljaju izvještači federalnih medija situacija u Zenici je i dalje alarmantna, jer grupe huligana pljačkaju radnje i druge objekte širom grada.
 

Demonstranti pale inventar u zgradi predsjedništva BiH

Demonstranti koji su bili ispred zgrade Kantona Sarajevo prešli su ispred zgrade Predsjedništva BiH, a nekoliko njih je ušlo u objekat gdje pale i bacaju inventar.
Gotovo svi prozori na zgradi su razbijeni.

U Bolnicu Koševo je do sada pristiglo 39 lica, većinom policajaca sa težim tjelesnim povredama.

U Urgentnom centru Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" primljeno je 50 povrijeđenih lica.

 

Premijer Tuzlanskog kantona podnio ostavku

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je poslije podne ostavku na tu funkciju, javila je Federalna televizija.

Desetine hiljada demonstranata polupali su prozore na zgradi opštne Tuzla i provalili u zgradu. Izbacuju sve napolje, stolice, kompjutere....

Masovni protesti građana Tuzle počeli su prije dva dana kada su se ispred kantonalne Vlade okupili obespravljeni radnici nekoliko firmi, a pridružili su im se i nezaposleni i građani.

Demonstranti su danas zapalili zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, koju su gađali kamenjem i pirotehničkim sredstvima.

Prije izbijanja nereda demonstrantima u Tuzli se obratio pokretač grupe nazvane "Udar" Albin Širanović, koji ih je pozvao da ne prave nerede i ne lupaju stakla.

Širanović je pozvao sve članove Vlade Tuzlanskog kantona da se pojave ispred demonstranata i javno daju ostavke, ističući da ne žele nikakve pregovore, te da je to jedan jedini uslov demonstanata.

Pored zgrada institucija, zapaljeni HDZ i prostorije FENE

Mostar - U Mostaru je zapaljena zgrada Gradske uprave Mostara i HDZ BiH, te prostorije Agencije "Fena", a prije toga Gradska vijećnica i zgrada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, javio je dopisnik Srne.
Više od hiljadu ljudi je na ulicama grada i prave nerede, a u gradu je zavladao haos.

Stigla su policijska pojačanja iz susjednih gradova, ali policija još nema naredbu da djeluje.

Više hiljada građana FBiH izašli su danas na ulice da bi, kako kažu, izrazili nezadovoljstvo ekonomsko-socijalnom situacijom i radom nadležnih institucija.

Komšić najavio održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić namjerava da sazove vanrednu sjednicu Predsjedništva na kojoj bi bilo riječi o nasilnim protestima u gradovima Federacije BiH /FBiH/.
On je istakao da će se o sazivanju vanredne sjednice i terminu njenog održavanja prethodno konsultovati sa ostala dva člana Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem.

"Predsjedništvo BiH nema nikakvu obavezu prema događajima u FBiH, ali ima moralnu obavezu da se obrati javnosti", rekao je Komšić za Federalnu TV /FTV/.

On ne smatra da je došlo do političke zloupotrebe demonstranata.

"Ovo nije politički podstaknuto i nema nikakve veze sa politikom", smatra Komšić.

Prema njegovom mišljenju, nastala situacija može biti riješena samo ako podnesu ostavke oni od kojih to demonstranti traže.

"Ništa nije vrijedno ovih događaja. Nijedna funkcija nije vrijedna ovoga što se sada dešava", istakao je Komšić.

Predsjednik FBiH Živko Budimir rekao je da je spreman da podnese ostavku na tu funkciju ukoliko je to rješenje i ako to traži većina građana FBiH.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo pozvao je na mir i istakao da u ovom trenutku ne postoje uslovi za dijalog.

Zapaljene zgrade vlada Kantona Sarajevo i Tuzla

Demonstranti su zapalili zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, a vatrogasne ekipe su se nakon nekoliko pokušaja probile do ovog objekta.

Demonstranti konstantno bacaju kamenje i pirotehnička sredstva, te uzvikuju "Lopovi, lopovi" i "Ostavke, ostavke".

Na demonstracijama je u ovom trenutku, prema procjenama federalnih medija, više hiljada građana Tuzlanskog kantona.

Prije izbijanja nereda demonstrantima u Tuzli se obratio pokretač grupe nazvane "Udar" Albin Širanović, koji ih je pozvao da ne prave nerede i ne lupaju stakla.

Širanović je pozvao sve članove Vlade Tuzlanskog kantona da se pojave ispred demonstranata i javno daju ostavke, ističući da ne žele nikakve pregovore, te da je to jedan jedini uslov demonstanata.

Incko šokiran

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je današnje proteste u Federaciji BiH šokantnim, osudivši vandalizam i huliganstvo koji su ih pratili.
"Treba razlučiti šta su mirni protesti, a šta paljenje zgrada", rekao je Incko za FTV.

Prema njegovom mišljenju, za novonastalu situaciju nema brzog rješenja.

"Rješenje je strpljivost i dijalog. Rješenje je pravna i normalna država. Sa vandalizmom se to ne može postići", istakao je Incko.

Tokom današnjih protesta u više gradova širom Federacije BiH došlo je do nereda i nasilja.

Zapaljen ulaz u zgradu vlade kantona

Svečani ulaz u zgradu Vlade Kantona Sarajevo je zapaljen, a u toku je evakuacija zaposlenih.
Masa ne dozvoljava prolaz vatrogasnim vozilima do zgrade Vlade.

Sukob policije i demonstranata, desetine povrijeđenih

Velika grupa demonstranata kamenicama neprestano zasipa policiju pored zgrade Vlade Kantona, prenosi TV1.

Kod mosta Skenderija u Sarajevu došlo je do masovne tuče demonstranata i policije, pri čemu je povrijeđeno na desetine građana, a na mjesto događaja je stiglo i policijsko pojačanje.

Sarajevska "TV1" javila je da je teško povrijeđeno više od deset policajaca.

Na protestima građana pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, petoro lica je prethodno privedeno, a četiri demonstranta su povrijeđena, dok je grupa demonstranata kamenicama gađala policiju.

Na mjestu događaja su i vozila Hitne pomoći.

Portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić potvrdila je Srni da su tri lica koja su povrijeđena tokom današnjih demonstracija zbrinuta i puštena kući.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo na svojoj veb-stranici navodi da uvažava i podržava legitimno zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanje stavova, da će u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati, ali da neće tolerisati nasilničko ponašanje i ugrožavanje građana i njihove imovine.

Budimir: Fizičko nasilje nije rješenje

Sarajevo - Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir pozvao je danas da protesti u gradovima u ovom entitetu budu nastavljeni u mirnom duhu, te poručio da uništavanje zajedničke imovine i fizičko nasilje neće riješiti ništa.
Iz kabineta predsjednika FBiH saopšteno je da se socijalni bunt u BiH već godinama osjeća u vazduhu i da je bilo pitanje vremena kada će eskalirati.

"O opravdanom nezadovoljstvu građana koje će rezultirati buntom govorim javno od početka svog mandata, napominjući da određene političke grupe i njihovi zvaničnici zanemaruju interese stanovnika Bih koji su im dali svoj glas i postavili ih na položaj da odlučuju", navodi Budimir.

On smatra da su građani širom BiH pokazali ovih dana da nisu zaboravili svoje pravo na dostojanstven život i da mogu i znaju reći kad je dosta, te da su zainteresovani za stanje u BiH i bolje sutra svoje djece.

Budimir je apelovao na političke grupe i pojedince da ne iskorištavaju socijalne nerede za prikupljanje ličnih poena, ističući da ovo nije vrijeme za kampanju, jer je riječ o ljudskim sudbinama.

"Žalosti me, i kao čovjeka i kao predsjednika FBiH, da funkcioneri koji u svojim rukama imaju moć finansijskog odlučivanja nisu radili pametnije, ili bolje rečeno brižnije, te da su naši narodi, naši ljudi, primorani da jedino rješenje za svoju djecu i sebe vide u izlasku na ulice", poručio je Budimir.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana