Новак Лукић: Ништа ново нисмо чули од Хрватске

Танјуг
Новак Лукић: Ништа ново нисмо чули од Хрватске

БЕОГРАД - Члан српског правног тима адвокат Новак Лукић изјавио је јуче да Хрватска није представила ништа ново током четири дана усменог представљања своје тужбе за геноцид против Србије у Међународном суду правде у Хагу и да је Србија спремна да јој одговори на све оптужбе.

- Иако су нам првог дана у уводном делу рекли да ће бити и неких нових чињеница које су набавили након предаје писаних поднесака, до данашњег дана нисмо чули ништа ново. Сада се прешло на правну аргументацију, што се са изношењем аргумената Хрватске стране завршава у петак - рекао Лукић.

Он је подсјетио да српски тим почиње представљање своје контратужбе против Хрватске за геноцид у понедјељак и да ће излагање трајати до краја сљедеће седмице.

На питање да ли ће окосница изношења аргумената српске стране бити акција "Олуја" или ће се осврнути и на Други свјетски рат, Јасеновац и НДХ, члан српског правног тима је рекао да се не може избјећи ни историјски контекст у којем се ријеч геноцид јавља у свијести Срба.

- Значајно време ћемо посветити одговарању на аргументе хрватске тужбе, али равноправно ће бити презентована наша контратужба. Ми ћемо се пре свега бавити правном аргументацијом, а дотаћи ћемо се и чињеничног контекста, па у том смислу бавићемо се и контекстом у коме се реч геноцид јавља у нашој свести - рекао је адвокат Лукић.

У наставку расправе пред Међународним судом правде, у спору Хрватске и Србије по међусобној оптужби за геноцид, Хрватска је јуче изложила детаље масовних убистава хрватских цивила, тврдећи да су их српске снаге 1991-92. починиле с геноцидном намјером да Хрвате дјелимично униште.

Пуховски

Хрватски публициста и филозоф, професор Жарко Пуховски, рекао је да процес пред Међународним судом правде у Хагу не изазива велику медијску пажњу у Хрватској, као и да тај процес неће имати великог утицаја на односе двије државе.

Он сматра да су протекле године, садашњост, као и недавни сусрет потпредсједника влада Хрватске и Србије Весне Пусић и Александра Вучића у Београду, показали да су политичари на обје стране потпуно имуни на приче о ратним злочинима и да они своје односе развијају добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана