Година од напада на Вучића - починиоци и даље »непознати«

РТРС
Година од напада на Вучића - починиоци и даље »непознати«

Бањалука - Сутра се навршава година од напада на премијера Србије Александра Вучића у Меморијалном центру Поточари код Сребренице. Јавност у Српској још не зна докле је стигла истрага и ко је одговоран за напад?

Упркос чињеници да постоје докази, свједоци и видео-снимци, никаква оптужница није подигнута.

МУП Српске 1.априла поднио је и Специјалном тужилаштву извјештај против четири позната и два непозната лица, осумњичена за напад на српског премијера. Након што је укинуто Специјално тужилаштво, тај случај преузеће Посебно одјељење Републичког тужилаштва.

Подсјетимо - припадници Сипе крајем јула прошле године привели су Алмира Мердића, Елведина Химзића и Мују Диздаревића из Тешња, осумњичене за напад, али су одмах након саслушања пуштени. Ево кратког осврта на све што се дешавало након напада у Поточарима. 

Од ове сцене у Поточарима прошла је година. Одговорни за напад на премијера Србије Александра Вучића још су на слободи.

"Незамисливо да се у било којој земљи и без казне остане за овако тешки кривично дело. То је удар и шамар помирењу између народа у БиХ. Ако једном народу дате право да напада и угрожава живот премијера суседне државе и то не санкционишете, ко гарантује да се то неће поновити?'', категорична је Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за безбједност БиХ.

Србија је понижена у тренутку када је одавала почаст жртвама – овако су медији прије годину осликавали ситуацију у Поточарима. Спекулисало се да је напад унапријед осмишљен, у шта је тада вјеровао и Вучић.

"Тај напад је био добро организован и припремљен, било је прегршт политичких порука. Одједном су са свих страна полетеле флаше, каменице", рекао је одмах послије напада премијер Србије Александар Вучић.

Заказала је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, која је званично била задужена да обезбјеђује скуп. Полиција Републике Српске са припадницима у цивилу спријечила је могући црни епилог.

Премијер Вучић и делегација Србије безбједно је евакуисани у Скелане. Српске безбједносне службе прије 11.јула упозориле су званично Сарајево да навијачке групе из Новог Пазара спремају инциденте у Поточарима.

"Закључили смо да морамо имати наше полицијаце у цивилу унутра у маси. Могу да кажем да су ти људи спријечили нешто много теже што је могло да се деси премијеру унутра", каже министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Званични Београд инсистирао је да се што прије објелодане имена нападача, али то се није догодило. У недостатку званичних информација из Тужилаштва БиХ, медији су извјештавали о 20-ак осумњичених – наводно бивших бораца тзв.Армије БиХ повезаним с Насером Орићем, припадницима ратне формације „Црни лабудови" и екстремистичке „Антидејтон" групе.

Случај је остао нерасвијетљен. Упркос томе, било је потребно спустити тензије. Вучић је у Београду примио делегацију Предсједништва БиХ.

У новембру прошле године Србија је за развој сребреничке општине донирала пет милиона евра. Међутим, за начелника Сребренице, Ћамила Дураковића, Вучић је и даље непожељан у Сребреници.

Присјетимо ли се, због пропуста у обезбјеђивању прошлогодишњег скупа, министар безбједности Драган Мектић најављивао је истраге и смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића, али се то није догодило.

Вилић није смијењен, а скуп ће и сутра обезбјеђивати иста Дирекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана