Godina od napada na Vučića - počinioci i dalje »nepoznati«

RTRS
Godina od napada na Vučića - počinioci i dalje »nepoznati«

Banjaluka - Sutra se navršava godina od napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice. Javnost u Srpskoj još ne zna dokle je stigla istraga i ko je odgovoran za napad?

Uprkos činjenici da postoje dokazi, svjedoci i video-snimci, nikakva optužnica nije podignuta.

MUP Srpske 1.aprila podnio je i Specijalnom tužilaštvu izvještaj protiv četiri poznata i dva nepoznata lica, osumnjičena za napad na srpskog premijera. Nakon što je ukinuto Specijalno tužilaštvo, taj slučaj preuzeće Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva.

Podsjetimo - pripadnici Sipe krajem jula prošle godine priveli su Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića iz Tešnja, osumnjičene za napad, ali su odmah nakon saslušanja pušteni. Evo kratkog osvrta na sve što se dešavalo nakon napada u Potočarima. 

Od ove scene u Potočarima prošla je godina. Odgovorni za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića još su na slobodi.

"Nezamislivo da se u bilo kojoj zemlji i bez kazne ostane za ovako teški krivično delo. To je udar i šamar pomirenju između naroda u BiH. Ako jednom narodu date pravo da napada i ugrožava život premijera susedne države i to ne sankcionišete, ko garantuje da se to neće ponoviti?'', kategorična je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za bezbjednost BiH.

Srbija je ponižena u trenutku kada je odavala počast žrtvama – ovako su mediji prije godinu oslikavali situaciju u Potočarima. Spekulisalo se da je napad unaprijed osmišljen, u šta je tada vjerovao i Vučić.

"Taj napad je bio dobro organizovan i pripremljen, bilo je pregršt političkih poruka. Odjednom su sa svih strana poletele flaše, kamenice", rekao je odmah poslije napada premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zakazala je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je zvanično bila zadužena da obezbjeđuje skup. Policija Republike Srpske sa pripadnicima u civilu spriječila je mogući crni epilog.

Premijer Vučić i delegacija Srbije bezbjedno je evakuisani u Skelane. Srpske bezbjednosne službe prije 11.jula upozorile su zvanično Sarajevo da navijačke grupe iz Novog Pazara spremaju incidente u Potočarima.

"Zaključili smo da moramo imati naše policijace u civilu unutra u masi. Mogu da kažem da su ti ljudi spriječili nešto mnogo teže što je moglo da se desi premijeru unutra", kaže ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Zvanični Beograd insistirao je da se što prije objelodane imena napadača, ali to se nije dogodilo. U nedostatku zvaničnih informacija iz Tužilaštva BiH, mediji su izvještavali o 20-ak osumnjičenih – navodno bivših boraca tzv.Armije BiH povezanim s Naserom Orićem, pripadnicima ratne formacije „Crni labudovi" i ekstremističke „Antidejton" grupe.

Slučaj je ostao nerasvijetljen. Uprkos tome, bilo je potrebno spustiti tenzije. Vučić je u Beogradu primio delegaciju Predsjedništva BiH.

U novembru prošle godine Srbija je za razvoj srebreničke opštine donirala pet miliona evra. Međutim, za načelnika Srebrenice, Ćamila Durakovića, Vučić je i dalje nepoželjan u Srebrenici.

Prisjetimo li se, zbog propusta u obezbjeđivanju prošlogodišnjeg skupa, ministar bezbjednosti Dragan Mektić najavljivao je istrage i smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, ali se to nije dogodilo.

Vilić nije smijenjen, a skup će i sutra obezbjeđivati ista Direkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana