Брамерц незадовољан радом Тужилаштва БиХ

Срна
Брамерц незадовољан радом Тужилаштва БиХ

Сарајево - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да је након недавне посјете Сарајеву разочаран напретком у истрагама које је хашко тужилаштво прије неколико година пребацило Тужилаштву БиХ, те да је незадовољан радом овог тужилаштва на пребаченим предметима ратних злочина.

"Ми смо првобитно пребацили предмете за 44 осумњичена и затражили од колега у Сарајеву да одустану од гоњења у предметима гдје нема доказа и да подигну оптужнице тамо гдје има. Протеклих неколико година имао сам разумијевања за спор напредак, али моје разумијевање је све мање, с обзиром да је остварен врло мали напредак у предметима за које питам сваких шест мјесеци", рекао је Брамерц за Бирн.

Он је навео да је Тужилаштву БиХ поручио да схвата проблеме недостатка капацитета и политичких притисака, али да је коначно вријеме да се убрза рад.

"Поента коју сам им пренио јесте да, уколико је овако мало напретка остварено у предметима за које питам сваких шест мјесеци, шта се тек дешава са предметима за које нико не пита. Надам се да ће моја критика бити схваћена конструктивно, зато што овдје није ријеч само о проблему недостатка средстава и капацитета, већ постоји мањак воље и рада", тврди главни хашки тужилац.

Он каже да би волио видјети више процесуираних предмета силовања и сексуалног насиља у рату.

"Сваки пут када посјетим регион и састанем се са жртвама чујем бројне критике. Уколико само погледамо хиљаде и хиљаде жртава сексуалног насиља не можемо бити задовољни тиме што је до сада процесуирано неколико десетина предмета силовања и сексуалног насиља", оцијенио је Брамерц.

Брамерц сматра да евентуално оснивање новог међународног суда, који би процесуирао злочине такозване Ослободилачке војске Косова, не би представљало критику рада Хашког тужилаштва на предметима који се односе на Косово.

"Пратио сам писање медија и сарађивали смо са комисијом која истражује наводе о тим злочинима. Мислим да би такав нови суд био комплементаран овом више него ишта друго. Прије усвајања стратегије о затварању овог трибунала било је врло мало доказа о тим злочинима, па није било могуће подићи оптужнице, а касније, с обзиром на стратегију затварања, није било могуће подићи нове оптужнице", каже Брамерц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана