Bramerc nezadovoljan radom Tužilaštva BiH

Srna
Bramerc nezadovoljan radom Tužilaštva BiH

Sarajevo - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je nakon nedavne posjete Sarajevu razočaran napretkom u istragama koje je haško tužilaštvo prije nekoliko godina prebacilo Tužilaštvu BiH, te da je nezadovoljan radom ovog tužilaštva na prebačenim predmetima ratnih zločina.

"Mi smo prvobitno prebacili predmete za 44 osumnjičena i zatražili od kolega u Sarajevu da odustanu od gonjenja u predmetima gdje nema dokaza i da podignu optužnice tamo gdje ima. Proteklih nekoliko godina imao sam razumijevanja za spor napredak, ali moje razumijevanje je sve manje, s obzirom da je ostvaren vrlo mali napredak u predmetima za koje pitam svakih šest mjeseci", rekao je Bramerc za Birn.

On je naveo da je Tužilaštvu BiH poručio da shvata probleme nedostatka kapaciteta i političkih pritisaka, ali da je konačno vrijeme da se ubrza rad.

"Poenta koju sam im prenio jeste da, ukoliko je ovako malo napretka ostvareno u predmetima za koje pitam svakih šest mjeseci, šta se tek dešava sa predmetima za koje niko ne pita. Nadam se da će moja kritika biti shvaćena konstruktivno, zato što ovdje nije riječ samo o problemu nedostatka sredstava i kapaciteta, već postoji manjak volje i rada", tvrdi glavni haški tužilac.

On kaže da bi volio vidjeti više procesuiranih predmeta silovanja i seksualnog nasilja u ratu.

"Svaki put kada posjetim region i sastanem se sa žrtvama čujem brojne kritike. Ukoliko samo pogledamo hiljade i hiljade žrtava seksualnog nasilja ne možemo biti zadovoljni time što je do sada procesuirano nekoliko desetina predmeta silovanja i seksualnog nasilja", ocijenio je Bramerc.

Bramerc smatra da eventualno osnivanje novog međunarodnog suda, koji bi procesuirao zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, ne bi predstavljalo kritiku rada Haškog tužilaštva na predmetima koji se odnose na Kosovo.

"Pratio sam pisanje medija i sarađivali smo sa komisijom koja istražuje navode o tim zločinima. Mislim da bi takav novi sud bio komplementaran ovom više nego išta drugo. Prije usvajanja strategije o zatvaranju ovog tribunala bilo je vrlo malo dokaza o tim zločinima, pa nije bilo moguće podići optužnice, a kasnije, s obzirom na strategiju zatvaranja, nije bilo moguće podići nove optužnice", kaže Bramerc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana