Званичници под истрагом због експлозије у Бејруту

Срна
Званичници под истрагом због експлозије у Бејруту

БЕЈРУТ- Истрага о разорној експлозији у луци у Бејруту обухватиће сваког званичника, запосленог и министра који је било шта знао о опасном ускладиштеном материјалу, изјавили су данас безбједносни извори.

- Истрага ће обухватити свакога ко је имао овлаштења и био је свјестан присуства овог материјала у луци - истакао је извор, преноси њемачка новинска агенција ДПА.

Експлозија је одјекнула 4. августа у складишту број 12, гдје је било смјештено 2.750 тона амонијум нитрата. Од експлозије је погинула најмање 171 особа, рањено је 6.000, а расељено око 300.000 људи.

Извор из либанског правосуђа рекао је да је тужилаштво испитало неколико лучких званичника.

Исти извор навео је да је државни тужилац Гасан Оудат испитао неке од највише рангираних званичника, али није објавио друге детаље.

Вршилац дужности државног комесара за војни суд Фади Акики навео је да је до сада испитано 18 особа.

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас посљедњи је европски званичник који је јуче посјетио разорену област у луци у Бејруту.

Он је нешто раније предао чек на милион евра либанском Црвеном крсту. Новац је први дио обећане хитне помоћи Њемачке од 20 милиона евра за подршку либанским породицама угроженим због експлозије.

Либански премијер Хасан Дијаб поднио је оставку почетком седмице усљед притиска јавности након експлозије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана