Злочини ОВК: У Хагу именовано још шест судија

Срна
Злочини ОВК: У Хагу именовано још шест судија

ХАГ - Именовано је још шет међународних судија у Специјалном суду за злочине терористичке ОВК у Хагу, уз 17 раније постављених.

Новоименоване судије су из Француске Гилберт Бити, Белгије Данијел Франсен, Ирске Фергал М. Гејнор, Италије Ромина Инкути, Норвешке Нина Х. Б. Јоргенсен и Бугарске Роумен Х. Ненков.

Њих је по добијању препоруке независне Комисије за избор, именовао амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, објављено је на сајту Специјализованих вијећа Косова, познатијег као Специјални суд за злочине ОВК-а.

Вигемарк је одредио судију Антонија Балсама и судију Ненкова за судије Специјализованог вијећа Уставног суда, а италијанску судију Инкути за резервног судију тог вијећа.

Судија Роланд Декерс се на лични захтјев повукао из састава вијећа Уставног суда, с тим да и даље остаје на листи међународних судија, те може бити распоређен у неко друго вијеће.

Предсједник Специјализованих већа Екатарина Трендафилова пожељела је добродошлицу новим судијама, наводећи да се унапред радује сарадњи са њима и са другим судијама на листи, како би ефикасно испунили мандат.

Рад судија овог суда требало би да дође до изражаја након потврђивања првих оптужница Специјализованог тужилаштва, а до сада су, према објавама суда, подигнуте двије.

Специјализована вијећа и Специјализовано тужилаштво имају надлежност за процесуирање злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дијела у вези са наводима из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011. године.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана