Земљотрес однио више од 21.000 живота, спасиоци воде битку с временом

ГС/Агенције
Земљотрес однио више од 21.000 живота, спасиоци воде битку с временом

ИСТАНБУЛ, ДАМАСК - Више од 21.000 погинулих и најмање 78.124 повријеђених нови је биланс жртава разорних потреса који су у понедјељак погодили Турску и Сирију, саопштиле су данас тамошње власти, преноси CNN.

Спасиоци из 65 земаља бију битку с временом да извуку преживјеле из рушевина, а додатну опасност представљају ниске зимске температуре.

Власти кажу да се срушило око 6.500 зграда у Турској, а бројне су оштећене у зони потреса којом је обухваћено око 13 милиона људи.

Погођено је можда и до 23 милиона људи међу којима пет милиона људи из рањивих група, оцијенила је Свјетска здравствена организација, која страхује од велике здравствене кризе, нарочито због ширења колере у Сирији.

Стотине хиљада људи постали су бескућници усред зиме.

Потпредсједник Турске Фуат Октај саопштио је најновије податке о броју страдалих у земљотресу у тој земљи, наводећи да су живот изгубиле 17.674 особе, а да је повријеђено 72.879 људи.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага каже да је тој земљи потребна свака врста помоћи након разорног земљотреса у којем је у Сирији погинуло више од 3.000 људи, док је број повријеђених премашио 8.000.

- Сирија је спремна да прихвати сваку помоћ. Немамо довољно опреме и механизације за спасавање и тражење несталих. Неке пријатељске државе и земље, као и неке арапске државе, послале су тимове за спасавање и друге врсте помоћи ваздушним путем, али то није довољно да се покрије обим посљедица разорног земљотреса који је направио праву хуманитарну катастофу - нагласио је амбасадор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана