Земље ЕУ све задуженије, Грчка на врху

Танјуг
Земље ЕУ све задуженије, Грчка на врху

БРИСЕЛ - Јавни дуг у Европској унији и еврозони нагло је порастао у другом тромјесечју због појачаних потреба земаља за финансирањем како би се ублажиле посљедице пандемије корона вируса, показао је најновији извјештај Еуростата.

На нивоу ЕУ јавни дуг исказан удјелом у БДП-у порастао је у другом кварталу на 87,7 одсто, са 79,4 одсто у прва три овогодишња мјесеца. У еврозони је скочио са 86,3 на 95,1 одсто, преноси портал Банкар.ме.

У периоду од априла до јуна у потпуности је дошла до изражаја појачана потреба земаља ЕУ за финансирањем како би се сузбило ширење пандемије корона вируса и ублажиле економске последице мера затварања, напомиње Евростат.

Удио јавног дуга у БДП-у нагло је порастао због великог повећања јавног дуга и пада БДП-а, истичу европски статистичари.

Највиши јавни дуг, мјерен удјелом у БДП-у, од 187,4 одсто, на крају јуна имала је Грчка. Слиједе Португал са 126,1 одсто, Белгија (115,3), Француска (114,1), Кипар (113,2) и Шпанија са 110,1 одсто, показују процјене Евростата.

Најнижи ниво јавног дуга, од 18,5 одсто, забележила је Естонија. Слиједе Бугарска и Луксембург са 21,3 односно 23,8 процената.

Међу земљама ЕУ највише је, у поређењу са крајем марта скочио јавни дуг исказан удјелом у БДП-у на Кипру, за 17,1 процентних поена. Слиједе Француска са повећањем од 12,8 одсто, па Италија са 11,8 процената. У групи су и Шпанија са 11,8 процената, као и Хрватска и Белгија где је удио јавног дуга у БДП-у на крају јуна био 11 одсто виши него на крају марта.

У поређењу са крајем јуна прошле године удио дуга у БДП-у порастао је у свим земљама ЕУ осим Ирске, гдје је смањен за 0,3 процентна поена.

Највише је порастао у Француској, за 14,9 процената. Слиједе Белгија са 12,9, Италија са 11,9 и Шпанија са 11,7 процената. У Хрватској је увећан за 9,4 процентних поена, чиме се готово изједначила са Естонијом.

Најмањи раст удјела у односу на друго тромјесечје прошле године забиљежиле су Шведска и Бугарска, за један односно 1,4 процентна бода, показује извјештај Евростата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана