Зеленски захвалио САД на пакету помоћи

Танјуг
Зеленски захвалио САД на пакету помоћи

КИЈЕВ - Украјински председник Володимир Зеленски захвалио је америчком Сенату на усвајању закона коме је одобрен пакет помоћи за Кијев у износу од 61 милијарде долара.

Зеленски је истакао да су овим потезом САД потврдиле своју улогу ''свјетионика демократије'', преноси Ројтерс.

-Захвалан сам америчком Сенату на одобрењу кључне помоћи за Украјину. Ово гласање јача улогу Америке као свјетионика демократије и лидера слободног свијета - поручио је украјински предсједник у саопштењу на платформи Телеграм.

Амерички Сенат усвојио је закон којим се одобрава пакет безбједносне помоћи Израелу, Украјини и Тајвану у вриједности од укупно 95 милијарди долара.

За усвајање закона, који је прошао Конгрес након вишемесечног одлагања, гласало је 79 сенатора, а њих 18 против, што је далеко више од потребне већине у Сенату од 100 чланова да би закон био усвојен.

Како би закон ступио на снагу, потребно је да га потпише предсједник САД Џозеф Бајден.

Пакет помоћи предвиђа 61 милијарду долара за Украјину, 26 милијарди за Израел, и око 8.12 милијарди за ''супротстављање комунистичкој Кини'' у Индо-Пацифику, док је четврти дио пакета намијењен за мјере које ће довести до потенцијалне забране апликације ТикТок у САД, мере да се замрзнута руска имовина пребаци Украјини и нове санкције Ирану, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана