Сунак: Желимо одлучујућу војну побједу Украјине на бојном пољу ове године

ГС/Агенције
Сунак: Желимо одлучујућу војну побједу Украјине на бојном пољу ове године

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 350 дана. Украјински предсједник Володимир Зеленски боравиће у посјети Лондону, гдје се састао са британским премијером. Сунак је нагласио да Велика Британија очекује војну побједу Украјине на бојном пољу ове године. Шолц је најавио да ће Европа око годишњице напада на Украјину пооштрити санкције Русији.

Зеленски и Шолц вечерас у Паризу код Макрона
Француски предсједник Емануел Макрон биће домаћин данашњег састанка у Паризу са предсједником Украјине Володимиром Зеленским и њемачким канцеларом Олафом Шолцом, саопштило је француско Председништво, преноси Ројтерс

Да ће Зеленски, који је данас у посјети Великој Британији, допутовати вечерас у Париз, јавила је француска ТВ БФМ позивајући се на обавијештене изворе.

Зеленски, који је у Лондону у другој посјети иностранству од почетка руског напада на Украјину, 24. фебруара прошле године, могао би у четвртак послије Париза да допутује у Брисел на самит Европске уније, али та посета још није потврђена.

Предсједник Европског савета Шарл Мишел изјавио је у понедјељак да је позвао Зеленског да "лично учествује на неком од будућих самита".

"То би могло да буде у четвртак", али ништа није потврђено, рекли су у Бриселу за ТВ БФМ.

Шолц: Европа ће око годишњице напада на Украјину пооштрити санкције Русији
Европа ће, као сигнал предсједнику Владимиру Путину, још једном пооштрити санкције Русији у тренутку када се приближава годишњица почетка руског напада на Украјину, изјавио је данас њемачки канцелар Олаф Шолц уочи специјалног самита ЕУ.

"Путин неће постићи своје циљеве - не на бојном пољу и не кроз диктирани мир", рекао је Шолц у Бундестагу, преноси Ројтерс.

Он је казао да ће ЕУ подржати Украјину колико год буде било потребно у рату који је почео 24. фебруара прошле године.

Дипломатски извори изјавили су за британску агенцију прошлог мјесеца да земље ЕУ раде на 10. пакету санкција који би требало да буде спреман око годишњице руског напада на Украјину.

Према ријечима њемачког канцелара, Њемачка се неће надметати када је у питању одлука о слању оружја Украјини, преноси ТАС С.        

"Оно што штети нашем јединству је јавно такмичење да надмашимо једни друге на линији: борбени тенкови, подморнице, авиони - ко тражи више", рекао је он.

Шолц је казао да је одлука о слању тенкова њемачке производње "леопард" у Кијев донета током поверљивих разговора са САД.

"Нећемо доносити одлуке које ће НАТО учинити страном у сукобу", истакао је Шолц и додао да није НАТО тај који ратује са Русијом.

Сунак: Желимо одлучујућу војну побједу Украјине на бојном пољу ове године
Британски премијер Риши Сунак изјавио је данас да његова влада жели да ове године види одлучујућу војну побједу Украјине на бојном пољу.

"Наш циљ остаје да обезбиједимо побједу Украјине у овом сукобу", рекао је Сунак у парламенту, пренио је Ројтерс.

Он је истакао да ће Британија наставити да подржава Украјину како би обезбиједила њену одлучну војну побједу на бојном пољу ове године.

Сунак је рекао да је Британија водећи европски савезник Украјине у НАТО и да ће повећати финансирање њених оружаних снага, пренио је Би-Би-Си.

Он је казао да ће Британија бити са Украјином све док се не обезбиједи пораз Путинове "ничим изазване агресије".

Нове санкције Лондона Москви
Велика Британија проширила је данас листу санкција Русији, укључујући фирме које производе војну опрему и неколико појединаца "повезаних" са руским предсједником Владимиром Путином, саопштила је данас Влада те земље.

"Министар спољних послова /Велике Британије Џејмс Клеверли/ одобрио је данас нове санкције руској војсци и елити Кремља", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да пакет санкција Лондона укупно погађа шест субјеката који обезбјеђују војну опрему као што су беспилотне летјелице за руску специјалну војну операцију у Украјини, као и осам појединаца и једно правно лице повезано са финансијским мрежама које помажу у одржавању богатства и моћи међу елитама Кремља", наводи се у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу, санкционисане компаније су произвођач дронова ЦСТ, "РТ-Комплект", који обезбјеђује опрему за хеликоптере, компанија за логистику и транспорт "Оборонлогистикс", софтверска компанија "Топаз", те произвођачи опреме за противваздушне ракетне системе "Универзалмаш" и "Липетск".

На ажурираној листи су и појединци "повезани" са Кремљом, укључујући предсједничког комесараза права предузетника Бориса Титова, заједно са његовим сином бизнисменом Павелом Титовом.

На листи су још бивши замјеник шефа највеће приватне нафтне рафинерије у Русији Николај Егоров, власник медијске куће "Регум" Сергеј Руднов, дионичар у Банци Русије Светлана Кривоногих, власник руске компаније за одржавање и поправку авиона "Аеростарт" Виктор Мјачин, предсједавајући одбора руске фармацеутске компаније "Р-фарм" Алексеј Репик, и бивши помоћник предсједника и замјеник предсједника управног одбора компаније "ЈСЦ Систем оператор јединственог енергетског система" Јевгениј Школов. 

Зеленски у посjети Великој Британији, састаће се са Сунаком

Украјински председник Володимир Зеленски данас ће посјетити Велику Британију и састати се са британским премијером Ришијем Сунаком, саопштила је Сунакова канцеларија.

Како се наводи, Зеленски ће посјетити украјинске трупе, које су на обуци у Британији и обратити се британском парламенту, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Сунакова канцеларија објавила планове за проширење обуке за Оружане снаге Украјине и да ће бити обучавани и пилоти борбених авиона и маринци, као и да ће бити убрзавано снабдијевање украјинске војске опремом.

Медведчук: Зеленски ставља интересе НАТО-а испред Украјине

Украјински предсједник Владимир Зеленски је одбацивањем мира са Русијом бацио интересе Украјине под аутобус у настојању да се допадне НАТО-у, изјавио је Виктор Медведчук, шеф политичког савјета партије Опозициона платформа за живот, која је забрањена у Украјини.

Медведчук је навео да континуирани сукоб у Украјини исцрпљује ЕУ, а од користи је САД, што чини сукоб интереса између Вашингтона и Брисела “неизбјежним”.

-Зеленски очигледно брани став НАТО-а, а не позицију Украјине. Он је више пута одбио мир да би тражио оружје од Запада којим би могао да побиједи Русију на бојном пољу. Он нема оружје, новац и здраву логистичку базу, а све то кошта Европу - навео је Медведчук у тексту за РИА Новости.

Медведчук, чија је странка била највећа опозициона снага у Украјини прије него што је забрањена прошле године, рекао је да су протести у Кијеву 2014. показали “како се поштени и безазлени захтјеви јавности могу изманипулисати у државни удар и крвава погубљења противника”, док су демонстранти “постали таоци ситуације и били су приморани да подрже пучисте”.

Он је навео да је циљ државног удара 2014. године био гушење напретка Украјине и жртвовање интереса њеног народа зарад промовисања интереса Запада.

-Западу уопште није стало до украјинске културе или језика. Потребни су му борци који ће бранити његове интересе и, тачније, монопол САД као лидера свијета. Кажњавају се они који сумњају у праведност америчке хегемоније, проглашавају се јеретицима и лудацима - појаснио је Медведчук.

Медведчук је додао да ЕУ и САД имају различите интересе и да је неизбјежан сукоб тих интереса. “Европљани ће ускоро увидјети да Зеленски, који музе Европу као краву, више није тако симпатичан и привлачан”, закључио је Медведчук.

Бајден: Бићемо уз Украјину колико год буде потребно

Амерички предсједник Џозеф Бајден обећао је да ће Вашингтон бити уз Украјину у борби против Русије “колико год буде потребно”.

-Заједно смо учинили оно што, иначе, Америка ради на најбољи могући начин. Предводили смо. Ујединили смо НАТО. Изградили смо глобалну коалицију - изјавио је Бајден у традиционалном обраћању у Конгресу.

Украјинској амбасадорки Оксани Маркаровој, која је била присутна током Бајденовог обраћања у Вашингтону, поручио је да су САД уједињене у подршци Украјини.

-Бићемо уз вас колико год да је потребно -  поручио је амерички предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана