Зеленски признао да се плаши промјене власти у Америци

Срна
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Ниво помоћи Вашингтона Кијеву, који може да спласне након предсједничких избора у САД, забрињава предсједника Украјине Владимира Зеленског, јавио је АП након интервјуа са украјинским лидером.

"САД заиста разумију да нећемо побиједити ако престану да нам помажу", изјавио је Зеленски за АП током онога што је назвао "путовањем возом са циљем подизања морала".

Интервју је урађен ове седмице, а објављен је данас, наглашава "Раша тудеј".

Поједини чланови америчке Републиканске странке критиковали су предсједника САД Џозефа Бајдена због онога што су назвали давањем неограничене количине новца Кијеву.

Бајденова администрација обезбиједила је 112 милијарди долара од Конгреса САД, у оквиру финансирања повезаног са Украјином. Финансирање је укључивало плаћање оружја које Пентагон шаље у Украјину, као и финансирање украјинског буџета како би влада у Кијеву могла да настави са радом.

Телевизија "Фокс њуз" послала је раније питања потенцијалним и званичним кандидатима на предсједничким изборима у САД, који се одржавају сљедеће године, позивајући их да се изјасне у вези са ратом у Украјини и сукобом са Русијом. Бивши предсједник САД Доналд Трамп одговорио је да Кијев, уколико он буде поново изабран, треба да очекује да ће "бити мало више новца" који долази од Вашингтона.

Гувернер Флориде Рон Десантис описао је сукоб као "територијални спор" који није од "виталних стратешких интереса" за САД. Након критика појединих републиканаца, Десантис је појаснио да признаје суверенитет Украјине над бившим територијама које су постале руске, укључујући Крим.

Зеленски је пазио да не именује ниједног политичара током интервјуа, чак и када је изразио забринутост због потенцијалне политичке промјене у Вашингтону, пише АП.

Украјински лидер објаснио је своје разлоге зашто не повлачи војску из Артјомовска, који Кијев назива Бахмут. Зеленски тврди да би губитак Бахмута ставио притисак на његову владу, како споља тако и изнутра, да тражи компромис са Русијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана