Руси на запорошком правцу нанијели пораз Кијеву у људству и техници

ГС/Агенције
Foto: Униан.уа

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 585. дан. Настављене су жестоке борбе и свакодневни обрачуни дроновима. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел позвао је данас министре спољних послова земаља чланица ЕУ на састанак у Кијеву, што ће бити први пут да до таквог састанка дође ван граница ЕУ.

Оснивач нацистичке организације Азов уврштен у регистар терориста

Оснивач терористичке организације „Азов“, забрањене у Руској Федерацији, Андреј Билецки уврштен је у регистар терориста и екстремиста Росфинмониторинг.

Људима и организацијама укљученим у релевантни регистар Росфинмониторинга забрањена је интеракција са медијима, постављање информација на мрежи, организовање јавних догађаја, учешће на изборима и коришћење било каквих финансијских услуга које се не односе на плаћање пореза, плата и одштете.

- Билецки Андреј Јевгенијевич, рођен 05.08.1979, Харков, Украјинска ССР - наводи се у листи.

Медији: Британија не планира да својом флотом заштити бродове са украјинским житом

Министар одбране Велике Британије Грант Шапс демантовао је наводе да ће ратна морнарица Уједињеног Краљевства бити послата да заштити бродове, који превозе украјинско жито и друге прехрамбене производе преко Црног мора, објавило је издање „Гардијан“.

Министар је такође додао да није предвиђено учешће британске ратне морнарице у патролирању Црним морем, иако би Велика Британија и друге земље могле да одиграју савјетодавну улогу како би помогле Украјини у извозу хране, наводи се у чланку.

Најновије с брифинга Министарства одбране Русије:

• Руска војска је на купјанском правцу уништила хаубицу М109 „паладин“ и амерички артиљеријски систем М777.

• На краснолиманском правцу украјинске снаге су изгубиле преко 60 војника (погинули и рањени), на доњецком до 180 војника, а на купјанском – до 65.

• Оружане снаге Русије су на запорошком правцу нанијеле пораз људству и техници украјинске војске код Работина, Мале Токмачке, Новоданиловке и Вербовог.

• У подручју Пријутног у Запорошкој области одбијен је напад јуришних група украјинске територијалне одбране.

• Руске снаге ПВО и системи за електронско ратовање за дан су пресрели два пројектила „хајмарс“, две оперативно-тактичке ракете. Уништено је и 45 украјинских дронова.

• Руска војска уништила је складишта горива и авионског наоружања украјинске војске на аеродрому у Дњепропетровској области.

• Руске снаге погодиле су центар за везу 66. механизоване украјинске бригаде у подручју Петровског у ЛНР.

Зеленски: Побједа зависи од сарадње са Унијом

Побједа Украјине у рату са Русијом зависи од сарадње са ЕУ, рекао је данас предсједник Владимир Зеленски министрима спољних послова земаља Уније који су се окупили у Кијеву.

Зеленски је указао на значај "одбрамбене подршке" Украјини, након што је амерички Конгрес изоставио војну помоћ из буџета о потрошњи, а на изборима у Словачкој побиједила странка чији је лидер рекао да ће прекинути војне испоруке Украјини.

"Сигуран сам да су Украјина и читав слободни свијет способни да побиједе у овој конфронтацији. Али наша побједа директно зависи од наше сарадње са вама", рекао је Зеленски у изјави министрима.

Он је рекао да су "стално потребни нови кораци у одбрани и дипломатији, политици и интеграцији, економији и санкцијама који ће заједничке позиције учинити јачим".

"Такође је веома важно максимано појачати украјински небески штит уочи зиме. Системи противваздушне одбране које је наша земља добила, као што су `патриот`, ИРИС-Т, НАСАМС и други, већ играју позитивну улогу и спасавају животе", рекао је Зеленски.

Он је нагласио да је његовој земљи потребно још оваквих система, нарочито "патриота" за заштиту јужних региона.

Бербок: ЕУ ће се простирати од Лисабона до Луганска

Њемачки министар спољних послова Аналена Бербок подијелила је своју визију ЕУ, за коју се нада да ће се простирати од Лисабона до Луганска, уколико Украјина врати контролу над источним територијама које су се придружиле Русији.

У Кијев допутовали шефови дипломатије из 23 чланице Уније

Министри спољних послова 23 чланице Уније допутовали су данас у Кијев ради неформалног састанка Европског савјета на нивоу шефова дипломатије, док су четири чланице послале званичнике нижег ранга, јавио је Си-Ен-Ен.

У извјештају се наводи да Шведску и Летонију представљају државни секретари, да је Пољска послала замјеника министра, док је из Мађарске стигао замјеник државног секретара, пренио је ТАСС.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ потврдио је раније данас да ће се одржати неформални састанак министара спољних послова Уније у Кијеву.

Он је нагласио да се ради о првом таквом састанку изван граница ЕУ и додао да не треба очекивати било какве практичне резултате.

Песков: Апсурдно називати европске политичаре проруским

Сваког политичара који се брине за сувереност своје земље сада апсурдно називају "проруским", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је коментарисао парламентарне изборе у Словачкој, на којима је током викенда побиједила странка Роберта Фица СМЕР-ССД и осигурала 42 посланичка мјеста у Парламенту.

"Бројне политичаре у Европи називају `проруским`. Заправо, сада смо у ситуацији у којој се `проруским` назива сваки политичар у Европи који се брине за суверенитет своје земље. То је апсурдно", навео је Песков.

На питање шта Москва очекује од даљих односа са Братиславом, Песков је одговорио да, ако се не вара, Словачка мора да прође процес формирања коалиционе власти, јавио је ТАСС.

"Генерално, Русија жели да види више политичара који су искусни, трезвени и имају тенденцију да реалистично приступају ситуацији. Остаје да видимо шта ће се сљедеће догодити", додао је Песков.

Борел обећао ''континуирану војну подршку'' ЕУ Украјини

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел рекао је да је Украјини потребна већа војна помоћ и обећао тој земљи сталну подршку ЕУ.

-'Украјини је потребно више могућности, и то што прије - рекао је Борел на видео-снимку који је објавио на свом налогу на мрежи Икс. Он је навео да је разговарао ''о континуираној војној помоћи ЕУ'', током првог личног контакта са новим министром одбране Украјине Рустемом Умеровом.

- Припремамо дугорочне безбједносне обавезе за Украјину - рекао је Борел.

Европска одбрамбена агенција раније ове седмице навела је да је седам земаља чланица ЕУ наручило муницију у оквиру шеме набавке како би она хитно била допремљена у Украјину, преноси Ројтерс.

Украјина: У нападу наших дронова оштећени погони за производњу ракета у Смоленску

Главна обавештајна управа Украјине тврди да су у нападу украјинских дронова на Смоленск оштећени погони у којима Русија производи ракете X-59 и да је зато производња поремећена. Главна обавештајна управа Украјине потврдила је да су 1. октобра дронови напали фабрику авиона у Смоленску и да су три од четири беспилотне летјелице погодиле мету, преноси Униан.

Према подацима Главне обавjештајне управе Украјине, у нападу су производни погони фабрике авиона у Смоленску претрпјели значајну штету.

Министарство одбране Русије саопштило је јуче да је руска ПВО оборила три украјинске беспилотне летјелице изнад Смоленске области. Смоленска област налази се на западу Русије.

Неформални састанак шефова дипломатије ЕУ у Кијеву, први такав скуп ван ЕУ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Jозеп Борел позвао је данас министре спољних послова земаља чланица ЕУ на састанак у Кијеву, што ће бити први пут да до таквог састанка дође ван граница ЕУ.

-Сазивам данас министре спољних послова ЕУ у Кијеву, на први састанак свих 27 држава чланица ван ЕУ. Будућност Украјине лежи у ЕУ - написао је Борел на свом налогу на мрежи Икс.

Он је раније рекао да на том састанку не треба очекивати било какве одлуке, јер се ради о неформалном састанку, а неформални састанци су обично посвећени дубљим политичким расправама, а не доношењу конкретних одлука. Упитан да ли ће одлука о додјели 20 милијарди евра помоћи Украјини бити донијета на састанку, он је рекао да ће та одлука бити донета, ''али не могу да вам кажем да ли следеће седмице или следећег месеца''.

ОС Украјине: ПВО оборила четири од седам лансираних руских дронова

Ваздухопловство Оружаних снага Украјине саопштило је да је украјинска ПВО оборила четири од седам беспилотних летјелица којима је Русија ноћас напала Украјину.

Уништени су дронови типа Шахед, преноси Интерфакс Украјина.

Напади су изведени из правца југоистока.

Генералштаб Украјине:Руске снаге нападале у правцу Лимана, Бахмута, Маринке и Шахтјорск

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да су руске снаге протеклог дана изводиле нападе у правцу Лимана, Бахмута, Авдејевке, Маринке и Шахтјорска.

На Лиманском правцу украјинске снаге су одбиле руске нападе, као и код Бахмута, гдје су руске трупе покушале да поврате изгубљену позицију у области Андрејевке, преноси агенција Униан.

Додаје се да су одбијени и напади руских снага у области Маринке у Доњецкој области, као и у правцу Шахтјорска.

Украјинске одбрамбене снаге настављају да изводе офанзивну операцију на Мелитопољском правцу, као и офанзивне акције у правцу Бахмута, наведено је у саопштењу генералштаба украјинске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана