Због поскупљења угоститељ тражи 149 евра за Бечку шницлу

Танјуг
Због поскупљења угоститељ тражи 149 евра за Бечку шницлу

БЕЧ - Екстремни раст цијена струје и гаса прави велике проблеме аустријским угоститељима, због чега је један власник ресторана у покрајини Штајерској, у знак протеста, увео "мени за снабдјеваче енергентима".

Оператери струје и гаса у ресторану "Хоамат" у месту Гросрајфлинг, чији је власник Улрих Матлшвајгер, према том специјалном менију мораће да плаћају за Бечку шницлу 149 евра, за мјешану салату 54 евра, и за супу 43, евра, односно палачинке 42 евра.

Матлшвајгер истиче да те цијене, наравно, не погађају уобичајене госте, већ су намјењене само за снабдеваче енергентима.

Каже да се одлучио на ову врсту протеста након што су цијене за енергената за његов ресторан у само пар мјесеци експлодирале са 300 на 5.200 евра.

"Тренутне трошкове које морам да плаћам као угоститељ да би мој објекат даље радио, достигле су границе мојих могућности. Као предузетник сам навикао да обазриво све трошкове израчунам. У ситуацији оваквог раста цијена, услијед актуелне ситуације, то постаје умјетност", написао је Матлшвајгер на фејсбуку.

Због тога се, каже, одлучио да окрене ситуацију.

"Сада наплаћујем од оних који зарађују енергетском кризом. Произвођачи струје код мене од сада плаћају цијену која је 10 пута већа него што је предвиђена за обичне госте, како би могао да покријем своје трошкове", објаснио је он за дневник "Клајне цајтунг".

Угоститељ каже да се Аустрија придржава правила која немају смисла, наводећи да принцип везивања цијене струје за најскупљи енергент значи исто као када би власници ресторана у Аустрији тражили 25 евра за шницлу, само зато што је најскупља толико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана