Зашто Турској треба 10 мјесеци да инсталира С-400?

Ал Џазира
Зашто Турској треба 10 мјесеци да инсталира С-400?

АНКАРА - “Зашто Турској треба 10 мјесеци да инсталира руски противракетни систем С-400 који је добила?”, пита израелски лист “Јерусалим пост”.

Како наводи “Ал Џазира”, преносећи израелски лист, није ријеч само о војним разлозима, колико о томе да је то средство притиска како би се спроводила политике ове земље, која комбинује војну и политичку улогу.

У тексту се наводе и ријечи турског предсједника Реџепа Тајипа Ердоана из његовог говора на трећој годишњици покушаја државног удара из 2016. године. Ту се истиче да су стигли авиони са дијеловима система С-400 који ће бити оспособљени до почетка априла 2020. године.

Лист наводи да већ постоје двије платформе, дизалице и друга возила међу пошиљкама у авионима који су пренијели те дијелове, истичући да систем садржи и радаре и бојеве главе. Такође, потребно је проћи и обуку за њихову употребу, а турско особље је већ требало стићи у Русију у мају како би се упознали с начином употребе овог система.

Наводи се и да инсталирање система С-400 не траје толико дуго само зато што се ради о сложеном систему противваздушне одбране. Турска није добила овај систем јер се боји напада из ваздуха. Турска је чланица НАТО савеза која блиско сарађује и с Русијом. Према томе, све силе које имају снажну авијацију и крстареће ракете, за које се може претпоставити да би могле угрозити Турску заправо су и њени савезници. Такође, Анкара овај систем очито не купује да заштити сјевер Сирије од сиријског режима.

Лист додаје да је реалност доста сложенија, објашњавајући да се дугачак процес куповине овог система од 2017. користи као инструмент притиска на Сједињене Америчке Државе, будући да је Турска свјесна да званични Вашингтон жели да је санкционише због набавке руског система.

И поред тога, наводи израелски лист, Турска не жели америчке санкције и не жели да буде искључена из програма Ф-35, поготово што је званични Вашингтон почео да смањује улогу Турске у том програму кроз смањивање броја турског особља које је требало да буде у САД на обуци.

То је оно што Сједињене Америчке Државе називају “уклањањем Турске из програма”, пише лист, па наглашава да десет мјесеци пружа прилику овој земљи за нови преговарачки период како би се то избјегло.

Први преговарачки период је трајао од 2017. до јула 2019. године, када је испоручен први дио система. Сада долази фаза уочи распоређивања система, а након тога и фаза прије његовог покретања.

Турска би, према писању листа, могла успјешно да успори долазак игре с високим улозима на руб понора све до сљедећих америчких избора, након чега се званична Анкара нада да ће задобити већи утицај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана