Зашто се Ким оглушио о позив Путина

Б92
Зашто се Ким оглушио о позив Путина

Лондон - Ким Џонг-ун, лидер Сјеверне Кореје, одбио је да дође у Москву јер је Владимир Путин одбио да му прода противваздушни ракетни систем, пише британски Телеграф.

Како јављају медији Хонг Конга, министар одбране Сјеверне Кореје Хијон Јонг-чол је приликом посјете Москви у априлу затражио од Русије да им уступи четири ракете дугог домета С-300.

Ракетни систем С-300 развијен је у СССР-у 1979. године за пресретање авиона и балистичких пројектила. Најновије верзије С-300 имају домет од око 400 километара.

Позивајући се на руске војне изворе, ТВ “Феникс” је извијестила да Москва по свему судећи није била одушевљена захтјевом Пјонгјанга.

Није познато да ли је Сјеверна кореја и шта понудила Русији заузврат, али двије земље су већ раније разговарале око продаје минералних сировина Русији. Пјонгјанг је могао да понуди и приступ Специјалној економској зони на сјевероистоку Сјеверне Кореје.

Русија је, наводно, забринута јер би могло да дође до нарушавања снага у сјевероисточној Азији, а за уступање ракетног система Ким Џонг-уну Путину би требало и одобрење Кине и других земаља.

Према ранијим извјештајима, сјевернокорејски лидер је одбио да дође на прославу поводом 70. годишњице од завршетка Другог свјетског рата у Москви јер му је одбијен посебан третман у односу на друге високе званичнике, а спољни аналитичари спекулишу да он можда не жели да се нађе у центру пажње са другим свјетским лидерима, што би поткопало његов имиџ врховног лидера код куће.

Друга теорија је да се Ким плаши да напусти земљу - то би, наиме, била његова прва државничка посјета, а можда би у његовој одсутности дошло до нестабилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана