Заплијењено 55 милиона таблета амфетамина

Срна
Foto: Илустрација

ВИЈЕНТИЈАМ- Полиција Лаоса заплијенила је рекордну количину дроге у региону познатом као Златни троугао, рекла су два извора из сектора безбједности.

Више од 55 милиона таблета амфетамина и више од 1,5 тона кристал метамфетамина пронашла је јуче полиција Лаоса, која је зауставила камион који је превозио гајбе пива у области Бокео, на граници са Тајландом и Мјанмаром.

 

Џереми Даглас, регионалне представник југоисточне Азије у Канцелрији УН за дрогу и криминал (УНОДЦ), изјавио је да је ово "највећа заплијена дроге у историји источне и југоисточне Азије".

 

Полиција је раније пронашла 16 милиона таблета амфетамина у двије одвојене акције у истом региону у периоду од седам дана.

 

Златни троугао, подручје сјевероисточног Мјанмара који сусреће дијелове Тајланда и Лаоса, има дугу историју производње дроге.

 

То је велики производни центар за стимуланте типа амфетамина, посебно метамфетамина, које дистрибуишу азијске мафијашке групе и по Јапану и Новом Зеланду.

 

Даглас је рекао да је до пораста количине дроге заплијењене у Лаосу дошло због помјерања кријумчарских рута унутар Мјанмара, као резултат немира у пограничним областима од државног удара у Фебруару.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана