Замјеник министра талибанске владе: Дјевојчице вратити у школе

Танјуг
Замјеник министра талибанске владе: Дјевојчице вратити у школе

КАБУЛ - Високи члан талибанске владе у Авганистану позвао је данас власти да поново омогуће школовање дjевојчицама послије шестог разреда, рекавши да у исламу нема ваљаног разлога за ту забрану.

Апел Шер Мохамеда Абаса Станикзаија, талибанског замјеника министра иностраних послова, уследио је током скупа талибана у Кабулу и представља неуобичајен позив радикалним талибанским властима, који су преузели власт у августу 2021, наводи АП.

"Веома је важно да образовање буде омогућено свима, без икакве дискриминације", рекао је Станикзаи.

Како је рекао, жене морају да се образују, те не постоји исламска забрана за образовање девојчица.

"Немојмо пружати прилике другима да стварају јаз између владе и народа", додао је он, поручивши да ако постоје технички проблеми, то треба рјешити и отворити школе за дјевојчице.

По доласку на власт талибани су забранили више разреде основне и средњу школу за девојчице, упркос првобитним обећањима да ће бити супротно.

Талибани су рекли да раде на плану за отварање средњих школа за дјевојчице, али нису дали временски оквир. Уједињене нације су ту забрану назвале "срамотном", а међународна заједница је била опрезна у погледу званичног признања талибана, плашећи се повратка на исту оштру владавину коју су талибани наметнули када су последњи пут били на власти крајем 1990-их.

УН процјењују да је прошле године за више од милион дјевојчица било забрањено школовање у већини виших разреда основне школе, као и у средњој школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана