Захарова: Албанци претворили Косово у црну рупу Европе

Танјуг
Захарова: Албанци претворили Косово у црну рупу Европе

МОСКВА - Радикални Албанци претворили су Косово у "криминалну црну рупу Европе", изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је на редовном брифигу за новинаре, поводом нових напада на српске цркве на Косову и Метохији рекла да су Мисија УН и ЕУ обавезне да предузимају мјере за осигурање безбједности вјерских објеката и вјерника у покрајини, на шта Русија, како је подсјетила, упорно позива.

Указала је на то да насиље радикалних косовских Албанаца према Србима и православним светињама траје годинама и да нису у питању само инциденти који су учестали у посљедње вријеме.

"То најбоље показује неодрживост косовске квазидржавности и доказује да је овај регион претворен у криминалну црну рупу на карти Европе", рекла је Захарова, преноси Спутњик.

Она је истакла да је Русија увијек најоштрије осуђивала насиље радикалних Албанаца према Србима и српским светињама.

Епархија рашко-призренска саопштила је недавно да је каменована црква Св. Петке у Витини, а да су на Ђурђевдан са звонаре храма Св. Апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица покушала да уклоне црквену заставу са звоника. У сусједном селу Партеш раније ове године украдени су новац и црквене драгоцјености из цркве Св. Тројице, наводе у Епархији и истичу да најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, дио свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама.

У саопштењу се наводи да се напади на српске храмове континуирано дешавају и да највећим дијелом имају етничку и вјерску позадину јер су усмјерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана