Загер: Зауставите прилив украјинских избјеглица у Њемачку

Срна
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Општине широм Њемачке не могу више да примају избјеглице, посебно оне који долазе из Украјине, изјавио је предсједник удружења локалних заједница Рајнхард Загер.

Он је у интервјуу за лист “Ноје ознабрукер цајтунг” упозорио да је велики број заједница под огромним притиском легалне и илегалне миграције.

“Интеграција свих људи више није могућа”, рекао је Загер.

Загер је истакао да је савезна Влада смањила финансирање општина које се суочавају са огромним трошковима смјештаја миграната и избјеглица.

“Ако се број избјеглица брзо не смањи, примјетно и трајно, проблеми ће постајати све већи”, упозорио је Загер.

Према његовим ријечима, то би могло довести до растуће подршке крајње десничарској странци Алтернатива за Њемачку.

Загер захтијева да Влада канцелара Олафа Шолца укине такозване грађанске бенефиције које се тренутно дају украјинским избјеглицама, понављајући изјаве које је раније ове године дао баварски премијер Маркус Зедер.

“Уз сву дужну солидарност, постављамо питање Украјини да ли толики број људи из земље коју је напала Русија мора да дође код нас”, рекао је Загер.

Он је нагласио да је само јужни њемачки регион Баден-Виртемберг примио дупло више украјинских избјеглица него цијела Француска.

“У западној Украјини би могли да се оснују избјеглички кампови или би Пољска можда била вољна да прими више људи уз подршку ЕУ”, сугерисао је Загер.

Према подацима Агенције УН за избјеглице, НЈемачка је примила око 1,15 милиона украјинских избјеглица, што је највише у Европи, а за њом слиједе Пољска, Чешка и Велика Британија.

Док је око двије трећине украјинских избјеглица запослено у Пољској и Чешкој, у НЈемачкој ради само око 20 одсто, јавио је раније “Дојче веле”.

Тренутно украјински држављани у НЈемачкој имају право на више од 500 евра мјесечно, а дјеца између 357 и 471 евра. Овај ниво помоћи је већи од подршке која се пружа другим категоријама тражилаца азила и избјеглица, подсјећа “Раша тудеј”.

Према анкети која је проведена у фебруару, готово 50 одсто испитаника сматра да њемачка Влада “превише подржава украјинске избјеглице”, док више од половине вјерује да су пропали планови интеграције новопридошлица.

Друго истраживање спроведено за ЗДФ раније овог мјесеца показало је да мање од половине Нијемаца жели да њихова Влада пошаље више војне помоћи Украјини. Анкета коју је прошлог мјесеца наручио магазин ФОКУС открила је да је 53 одсто испитаника подржало позив папе Фрање Украјини да се укључи у мировне преговоре са Русијом без икаквих предуслова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана