Забрањен протест и паљење курана у Шведској

Срна
Забрањен протест и паљење курана у Шведској

СТОКХОЛМ - Шведска полиција забранила је данас одржавање протеста на којем је требало да буде спаљен Куран.

Агенција Франс прес наводи да шведска полиција веома ријетко забрањује протесте јер то сматрају слободом окупљања, али је указано на ризик да би протест могао да изазове терористичке нападе или ударе на шведске интересе.

Захтјев за одржавање демонстрације поднијело је мало познато шведско удружење “Апаларкерна” и циљ је био протест против чланства у НАТО и, као на ранијим сличним окупљањима у којим је учествовао активиста крајње деснице Расмус Палуда, било је предвиђено паљење Курана испред Амбасаде Турске у Стокхолму.

Крајем прошлог мјесеца, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Шведска више не може да очекује да ће Анкара ратификовати захтјев за чланство у НАТО све док буду дозвољени протести током којих се пали Куран.

Финска и Шведска су у мају предале захтјеве за чланство у НАТО. Турска је блокирала разматрање захтјева због дугогодишње подршке Хелсинкија и Стокхолма Радничкој партији Курдистана /ПКК/.

Турска, Шведска и Финска потписале су у јуну безбједносни меморандум, којим је уклоњена блокада почетка преговора о приступању двије земље Алијанси. Стране су се сагласиле да ојачају сарадњу у борби против тероризма, укључујући против ПКК, те да се укину ограничења на извоз оружја из Турске.

Ердоган је нагласио да Шведска не треба ни да покушава да тражи чланство у Алијанси јер Анкара неће дати потврдан одговор све док та земља дозвољава паљење Курана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана