За војску се издваја 1.747 милијарди долара

Агенције
За војску се издваја 1.747 милијарди долара

Стокхолм - Укупни издаци за војску у 2013. години у свијету износили су око 1.747 милијарди долара, од чега на САД отпада више од трећине - наводи Шведски институт за истраживање мира /SIPRI/.Издвајања за војне сврхе на глобалном нивоу смањена су за 1,9 одсто, а то се догодило највише због чињенице да су САД смањиле издатке након повлачења из Ирака.


Према подацима шведске студије, осим САД, већина земаља повећала је издвајање за војску.

Од већих држава, примјетно је да су Пољска и Њемачка, због економске кризе, смањиле издатке.

Успркос штедњи, NATO и даље за то троши највише новца - када се саберу издаци чланица NATO-а, укупна сума за војне издатке износи двије трећине укупне потрошње у свијету.

У Русији је, први пут у току посљедњих 15 година, издвајање за војску, у односу на бруто национални доходак, веће од америчког.

По томе се види да Русија улаже посебне напоре и да настоји да поново постане војно јака - коментаришу војни аналитичари.

Русија жели да ревитализује војну индустрију, која је још од 1990. године "на кољенима".

У укупном поретку, према улагањима за војску, Кина је на другом мјесту, иза САД, а Русија на трећем.

Раст кинеских издвајања од 7,4 одсто представља и више новца за плате војника и њихов смјештај. Кина повећава издвајања и за оружје и вјежбе војника.

Саудијска Арабија је на четвртом мјесту у свијету по висини војних издатака.

Војни аналитичари оцјењују да многе земље нису биле срећне у систему у коме су САД, због своје војне супериорности, практично све диктирале, те сада настоје да се додатно ојачају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана