За спас свјетске економије бар седам билиона долара

Танјуг
За спас свјетске економије бар седам билиона долара

ЛОНДОН - САД, Европа, Јапан, Кина и Индија одобравају хиљаде милијарди долара државне потрошње и штампају новац у очајничком настојању да спријече да глобална економија потоне у рецесију.

Преузете обавезе влада и централних банака у оквиру њихових програма за борбу против пандемије корона вируса износе до данас близу 7.000 хиљада милијарди долара, показала је анализа редакције ЦНН Бизнис.

Укупан износ обухвата државну потрошњу, гаранције за кредите и пореске олакшице, као и штампање новца централних банака за куповину актива као што су обвезнице и акцијски фондови.

У ту цифру је укључен амерички пакет олакшица вриједан 2,2 хиљаде милијарди долара, као и предвиђени јапански програм подстицајних мјера од 30 хиљада милијарди јена (274 милијарде долара) који би могао да буде одобрен слиједећег мјесеца.

Кад је ријеч о Европи, ЦНН Бизнис је у рачуницу унио подстицајне мјере највећих економија: Њемачке, Француске, Велике Британије, Италије и Шпаније.

Ова средства заједно надилазе износ којим је свијет одговорио на финансијску кризу 2008. године. Економисти, међутим, страхују да чак ни ови херкуловски напори који су предузети до сада неће бити довољни ако се криза продужи и послије јуна.

“Амерички пакет стимуланса (од двије милијарде долара) вјероватно представља основни минимум који је потребан да се неутралише садашњи силазни тренд привреде због епидемије. Економији ће вјероватно бити потребно близу три милијарде долара фискалних подстицаја, ако не и више”, каже Џозеф Сонг, економиста у “Бенк ов Америка”.

Посљедњи пут када је глобални економски раст био у оваквој депресији током мирнодопског времена било је 1938. године, рекао је Четан Ахја, главни економиста банке “Морган Стенли”.

Све у свему, огромна потрошња може само да умањи дио економске штете. Мада ће накнаде за незапосленост и једнократна новчана подршка грађанима путем чекова пружити преко потребну помоћ, озбиљан опоравак економије не може да почне док се не крене са поновним отварањем барова и ресторана, враћањем људи на посао и настављањем рада индустрије путовања, закључује ЦНН Бизнис.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана