За отмицу мале Маше 26 година затвора

Агенције
За отмицу мале Маше 26 година затвора

Београд - Отмичари Маше Пренковић, дјевојчице која је отета из мајчиних руку у Београду, осуђени су пред Специјалним судом на укупно 26 година робије.

Француз Себастијан Браншу осуђен је на 10 година затвора, његова супруга Горин Алексис Сандрин Браншу на девет година, а њена кћерка из првог брака Емерин Улије Кристел на седам година затвора.

Судско вијеће Специјалног суда прогласило је кривим француске држављане за то што су у марту прошле године у насељу Браће Јерковић отели трогодишњу Машу Пренковић.

Сматра се да су отето дијете хтели да подметну француском суду, како би ДНК анализом утврдили да невјенчани супруг трећеоптужене Емерин Улије Кристел, са којим нису у добрим односима, није биолошки отац дјетета.

У вријеме издржавања казне затвора рачуна им се вријеме проведено у притвору. Они су осуђени да су 13. марта 2015. године пробали да отму Машу Пренковић, али их је полиција сустигла на наплатној рампи у Шимановцима и њих троје се од тада налазе у притвору.

Изрицању пресуде присуствовали су и родитељи дјевојчице.

Адвокати осуђених најавили су жалбу на пресуду, а правни заступници родитеља изразили су очекивања да ће провостепена пресуда да буде потврђена.

Тужилаштво за организовани криминал затражило је раније да суд изрекне казне од по 10 година затвора за троје Француза, док су браниоци тражили ослобађајуће пресуде. Себастијан Браншу није до сада износио одбрану већ се бранио ћутањем, док су другооптужена, његова супруга и њена кћерка тврдиле да нису знале ништа о отмици дјетета и кривицу пребациле на Себастијана. Адвокат другооптужене и трећеоптужене Ирина Боројевић рекла је да је потврђено оно што је била њихова теза од почетка да се није радило о организованој криминалној групи.

- Пресуда је компромисна и стога смо на неки начин задовољни - рекла је Боројевићева.

Жалба

Адвокат породице Пренковић Наташа Јовичић каже да је незахвално коментарисати висину казне, јер је са становишта оштећеног све мало када неко науди вашем детету.

- Суд је рекао своје, очекујем да ће се тужилаштво на оваку пресуду жалити, јер тужилаштво није успело да докаже оно од чега су почели - рекла је Јовичић и у име породице још једном захвалила МУП-у који је на дан отмице урадио "свој посао како треба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана