За браде и хиџабе нема мјеста у Оружаним снагама

Дарко Момић
За браде и хиџабе нема мјеста у Оружаним снагама

БАЊАЛУКА - Министарство одбране (МО) БиХ одбацило је наводе из апелације члана Колегијума Дома народа Парламента БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића коју је поднио Уставном суду БиХ тражећи оцјену уставности појединих чланова Правила службе Оружаних снага (ОС) БиХ.

Изетбеговић је практично тражио да се припадницима ОС БиХ омогући ношење хиџаба и браде у складу са обичајима вјерника исламске вјероисповијести, али Министарство одбране БиХ у одговору на апелацију у цијелости је оспорило наводе из његове апелације. Лидер СДА захтјев за оцјену уставности упутио је након што је Суд БиХ одбацио тужбу припаднице ОС БиХ Емеле Мујановић против Министарства одбране која је сматрала да је дискриминисана зато што јој није дозвољено да носи хиџаб. Поред Мујановићеве, судови су одбацили и тужбе неколико мушких припадника ОС БиХ који су тражили да им се омогући ношење браде.

МО БиХ у одговору на Изетбеговићеву апелацију навело је да Правила службе кажу да "војна лица морају увијек бити уредно одјевена, обријана и подшишана", као и да "жене, војна лица морају косу уредно одржавати да им не смета при извођењу обуке, ношењу заштитне маске, шљема и друге опреме, односно приликом обављања дужности".

- Питање вјерских активности и слобода у ОС БиХ уређено је Законом о служби у ОС БиХ, у којем се одређује да се организација вјерских активности првенствено заснива на објективним војним потребама. Позивање апеланта на став 4. Правила службе у којем наводи да је за рјешавање овог питања требало консултовати Исламску заједницу представља једностран и циљан приступ у гледању на наведени проблем. Тврдње које се темеље на налазу вјештака у конкретном појединачном случају не могу бити основа за прихватање правила понашања у ОС БиХ, јер рјешавање таквих питања нужно претпоставља широку расправу која подразумијева озбиљну студију - наведено је у одговору МО БиХ.

Замјеник министра одбране Мирко Околић каже за "Глас Српске" да се војна лица приликом обуке за војну службу упознају са свим прописима који су у вези са њиховим правима и обавезама.

- Они након завршене обуке потписују уговор о професионалној војној служби те на такав начин прихватају професионалну службу уз поштовање свих прописа у МО и ОС БиХ. Сваки накнадни покушај наметања приватних интереса и права којима би се правила ограничења за употребу јединица и појединаца или разбијао кохезиони амбијент неопходан за извршење задатака ОС није прихватљив и нарушава борбену спремност - каже Околић, додајући да је то наведено и у одговору на апелацију Бакира Изетбеговића.

Према његовим ријечима, дословна примјена одредби Европске конвенције о људским правима обесмислила би Оружане снаге као институцију и онемогућила вршење њених основних функција.

- На служби у ОС налазе се лица која су безусловно прихватила ограничење људских права и основних слобода која су им унапријед позната те било какво мијењање ставова и увјерења појединца није прихватљиво уколико нарушава ред, кохезију и оперативну спремност - истиче Околић.

Шишање на нулу

Правила службе ОС БиХ кажу да је ношење браде дозвољено само за вјерске службенике, при чему брада мора бити уредно одржавана, док је шишање на нулу на добровољној основи и не може бити наређено.

- Употреба заштитне опреме која нужно условљава обријано лице не оставља простор за удовољавање захтјеву појединаца да носе браду - наведено је у одговору на апелацију Бакира Изетбеговића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана