Вучић о Трамповом писму: Америка жели компромис, али нисмо ни близу решења

Срна
Вучић о Трамповом писму: Америка жели компромис, али нисмо ни близу решења

Брисел - Писмо америчког предсједника Доналда Трампа показује колика је заинтересованост САД да се дође до рјешења између Београда и Приштине, каже предсједник Србије Александар Вучић.

Он наводи да писмо говори да су САД заинтересоване да се преговори заврше компромисом, и да је амерички предсједник први пут укључен у дијалог.

"Не мислим да ће то бити лако нити једноставно, али ми немамо алтернативу. Морамо да тражимо решење, да неко лоше не би пронашло нас", рекао је Вучић, и навео да у то треба да буду укључени сви "и Европљани, и УН, и Руси, наши кинески партнери".

То би, каже, било добро за "наше односе", али оно што је тренутно ситуација јесте да рјешење далеко.

Српски предсједник је навео да је данас у Бриселу имао разговоре са европским званичницима Доналдом Туском и Федериком Могерини.

"Наше је било да разговарамо, ствари су нам што се тиче економије добре, а оно што нам све квари су ствари Косова. Надам се да ће приштинска одлука о таксама ускоро бити повучена. Просто, нико не може да буде сам на свету. Ако би се то завршило, пут дијалогу је отворен, ми смо спремни, и то ће значити много за све", навео је он.

Рекао је да је са Могерини разговор био отворен и користан, али и да "морамо више да радимо на међусобним односима".

"Пренео сам да смо отворени за наставак дијалога чим Приштина повуче таксе, али и за стварање јединственог регионалног економског простора", рекао је Вучић данас у Бриселу, додавши да је Србија "у тешкој ситуацији и усамљена по питању Косова и Метохије, јер су сви у региону признали независност покрајине".

Вучић је рекао да је атмосфера на радном ручку код високе представнице ЕУ Федерике Могерини била отворена и да је на састанку потврдио позицију Србије да дијалог може бити настављен чим Приршина укине таксе које је увела.

У изјави новинарима послије састанка, он је рекао да са Хашимом Тачијем није одвојено разговарао.

"Видео сам га на ручку, пришао је, али данас нисмо имали ту врсту дијалога. Били су представници Македоније, Црне Горе, БиХ, Приштине и ми. Важан трентутак за све нас и европску будућност и процену онога што ће се збивати", рекао је Вучић.

Констатовано је на састанку да земље морају више да раде на међусобним односима без обзира на то гдје се налазе на европском путу.

Вучић је рекао да је пренио осталима да Србија такође остаје заинтересована за стварање јединственог регионалног економског простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана