Вучић: Београд ће испоштовати жељу ЕУ, али без санкција Русији

Срна
Вучић: Београд ће испоштовати жељу ЕУ, али без санкција Русији

Београд - Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија испоштовати жељу ЕУ да не даје додатне субвенције на извоз у Русију, али није и неће уводити санције Русији.

"Понашаћемо се у складу са препорукама које смо добили, али ми нисмо и нећемо уводити санцкије Русији", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије, поводом писма ЕУ Влади Србије да се не искористе руске санкције према ЕУ и да Србија не извози у Русију.

Он је навео да грађани Србије могу да буду спокојни и треба да знају да Србија није ничим угрожена, иако је у тешкој политичкој и економској ситуацији.

Вучић је рекао да није разумио ријеч "солидарност" у поруци ЕУ, наводећи да Србију нико није питао када је ЕУ уводила Русији санкције или Русија њима контрасанцкије.

"Је ли могуће да ни криви ни дужни, ми, који нисмо доносили одлуку, које ништа нико није питао, који су гледали у се и у своје кљусе - будемо криви једнима и другима?", упитао је Вучић.

Он је поручио да нико не треба да очекује да ће Србија, због сукоба са којима нема никакве везе и не учествује, осим што јој је искрено жао због људских губитака, престати да се бави собом, развојем и својим интересима.

"Ми нећемо бринути њихове бриге, него бриге грађана Србије. Очекујем да Европа поштује дату реч да отвори поглавља 32 и 35", рекао је Вучић, и позвао привреднике у Србији да производе за своју земљу, али и да се "не играју" и не препакују производе из ЕУ да би их извезли на руско тржиште.

Вучић је навео да Србија не очекује никакве санкције због свог става о украјинској кризи и санкцијама, нити има најаве било каквих санкција, те додао да Србија није ни планирала додатне субвенције за извоз у Русију.

"Ми своју производњу да заустављамо нећемо. Ми свој извоз да заустављамо нећемо, али нећемо ни да уводимо нове субвенције. Поштоваћемо захтев ЕУ", рекао је Вучић, наводећи да је највећи спољнотрговински партнер Србије управо ЕУ.

Он је нагласио да Србија када је почео сукоб у Украјини није извезла ниједан авион, брод нити тенк Украјини или Русији и да је изгледа данас већи проблем од свих сукоба и ратова који се у свијету воде то што Србија води рачуна о себи и својим интересима.

Вучић је рекао да зна да многи не желе да виде Србију као успјешну земљу, али да је он види и већ 2016. године очекује да Србија буде једна од земаља у Европи са највећим привредним растом.

Он је објаснио да Србија од ЕУ није добила демарш, већ упозорење ЕУ које веома озбиљно схвата, али да ниједног тренутка садржај тог упозорења не жели да потцјењује јер би то било неодговорно, с обзиром на то да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ.

"Лепо је што ме упозоравају, али политику водим у складу са интересима Србије и грађана", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана