Врх ЦДУ подржао Лашетову кандидатуру

Танјуг
Врх ЦДУ подржао Лашетову кандидатуру

БЕРЛИН - Лидер њемачке Хришћанско- демократске уније (ЦДУ) Армин Лашет добио је подршку врха те владајуће странке на интерном састанку да буде кандидат за насљедника Ангеле Меркел за канцелара на септембарским изборима, потврдили су Ројтерсу данас извори из ЦДУ.

Лидери двије сестринске странке, ЦДУ и баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), Армин Лашет и Маркус Зедер, најавили су своје кандидатуре испред конзервативаца за канцелара на парламентарним изборима 26. септембра.

Како наводи Ројтерс, послије више од шест сати расправе, Извршни одбор ЦДУ гласао је за Лашета са 31 гласом од 46 чланова.

Према истом извору, Зедер, који није учествовао на виртуелном састанку ЦДУ-а, добио је подршку девет чланова, док је шест других било уздржано.

Лашет је раније изјавио да је његов ривал за кандидата конзервативаца јасно ставио до знања да ће прихватити одлуку Извршног комитета ЦДУ.

Анкете сугеришу да је Зедер популарнији, па се неки од чланова ЦДУ прибојавају да постоји могућност губитка гласова с Лашетом као кандидатом за канцелара.

Кандидат за канцелара је и лидерка опозиционих Зелених Аналена Баербок, први кандидат за канцелара у 40-годишњој историји те странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана