Војска САД послала мртвачке сандуке на границу двије Кореје

Агенције
Војска САД послала мртвачке сандуке на границу двије Кореје

Америчка војска је саопштила да је послала 100 дрвених сандука на границу двије Кореје да би била спремна за предају посмртних остатака америчких војника.

Они се од Корејског рата воде као нестали.

Портпарол америчких снага у Кореји Чед Керол је рекао да је 158 металних ковчега за транспорт послато у базу код Сеула и у њима ће остаци војника бити послати кући.

Сјеверна Кореја је пристала да врати посмртне остатке Американаца током самита лидера Ким Џонг Уна и америчког предсједника Доналда Трампа.

Иако припреме америчке војске сугеришу да би до повратка посмртних остатака могло доћи сваког часа, не зна се када ће и на који начин то бити учињено.

Керол је раније данас одбацио наводе јужнокорејске агенције Јонхап да су америчка војна возила са више од 200 сандука планирала да данас пређу у Сјеверну Кореју. Према његовим ријечима, планови за репатријацију су “још увијек прелиминарни”.

У изјави америчких снага је наведено да је 100 дрвених “привремених транзитних кутија” направљених у Сеулу послато у Заједничко безбједносно подручје на граници у оквиру припрема за “пријем и транспорт остатака на достојанствен начин када буде позива да се то учини”.

Између 1996. и 2005. заједнички америчко-сјевернокорејски тимови су извели 33 операције предаје у којима су враћени остаци 229 америчких војника.

Те активности су замрле током више од једне деценије због сјевернокорејског развоја нуклеарног оружја и америчких тврдњи да безбједност америчких стручњака у тим мисијама није била довољно гарантована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана