Вођа ИД тешко рањен?

Агенције
Вођа ИД тешко рањен?

Бејрут - Вођа Исламске државе Абу Бакр ел Багдади тешко је рањен у ваздушном нападу на западу Ирака, због чега не руководи том организацијом на свакодневној бази.

Те наводе је пренио британски лист “Гардијан”, а како се наводи добили су их од блиских извора.

Извор у Ираку с везама с терористичком организацијом рекао је да је Багдади задобио тешке повреде у марту у ваздушном нападу међународних снага предвођених САД, објавио је данас Гардијан.

“Багдадију је испрва био угрожен живот, али је полако почео да се опораваља због чега је препустио свакодневно руковођење операцијама Исламске државе”, рекао је извор.

Због његовог рањавања је организован хитан састанак вођства Исламске државе које је испрва вјеровало да ће умрети и планирало да именује новог вођу.

Двојица званичника - западни дипломата и савјетник у ирачкој влади -потврдили су да се напад догодио 18. марта близу границе са Сиријом.

Дипломата је рекао да је мета ваздушног била колона од три возила с циљем да се нападне вођство Исламске државе, као и да се вјерује да су убијена три човјека, мада се у то вријеме није знало да је Багдади био у неком од тих возила.

Савјетник у ирачкој влади Хишам ел Хашими рекао је да је Багдади рањен у области Ел Баџ, на око 320 километара од Мосула, упоришта Исламске државе. Багдади је и прије већи део времена проводио у Ел Баџу, сунитској области која је дуго била ван контроле америчких снага и уточиште за џихадисте.

Багдади је већ једном био мета када су у децембру амерички авиони напали два возила код Мосула. Тада је убијен његов блиски сарадник, док је Багдади био у другом возилу које није било погођено.

У новембру и децембру су се појавиле спекулације да је Багдади рањен, али то није било потврђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана