Власти Вијетнама се спремају да евакуишу 1,3 милиона људи због тајфуна ''Молаве''

Срна
Foto: AFP

ХАНОЈ- Власти Вијетнама спремају се за евакуацију скоро 1,3 милиона људи пред тајфуном "Молаве" који је током ноћи погодио Филипине, изазивајући поплаве и клизишта у којима је нестало најмање 10 рибара.

Тајфун "Молаве", са брзином вјетра од 125 километара на час и налетима од 150 километара на час, прешао је преко главног филипинског острва Лузон носећи обилне падавине које су проузроковале појаву клизишта у седам и поплава у 11 подручја.

За сада нема извјештаја о потенцијалним жртвама, али се 12 рибара на мору није успјело вратити у филипинску провинцију Катандуанес.

"Молаве" је 17. тајфун који је погодио Филипине од почетка године, а очекује се да ће у Вијетнам стићи у сриједу, 28. октобра, и да ће донијети вјетрове брзине до 135 километара на час.

У Вијетнаму ће "Молаве" бити четврта олуја у мјесец дана, а у том периоду је у тој земљи погинуло 130 људи и још 20 се воде као нестали.

Премијер Вијетнама Нгујен Суан Пук изјавио је да је "Молаве" веома снажан тајфун који ће угрозити веће подручје, поредећи га са тајфуном "Дамри" у којем је 2017. године у централном дијелу земље погинуло више од 100 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана