Влада Тонге:Три особе страдале у ерупцији вулкана

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

СИДНЕЈ - Влада Тонге потврдила је данас три смртна случаја у свом првом званичном извjештају од суботње вулканске ерупције и цунамија, додајући и да је почела евакуација са околних острва, укључујући једног читавог села на острву Манго.

У саопштењу је кабинет премијера потврдио смрт 65-годишње жене на острву Манго и 49-годишњег мушкарца на острву Номука, као и смрт британске држављанке Анђеле Гловер, преноси агенција Ројтерс. Пријављен је и број повређених особа. У саопштењу се наводи да је реч о "катастрофи без преседана", и да напоре у пружању помоћи омета пепео који пада из вулкана. Волонтери су данас чистили писту главног аеродрома како би омогућили да авиони довозе преко потребну воду за пиће и залихе хране. Влада је у саопштењу навела да је интернет искључен, али да су неке локалне телефонске услуге доступне и да је у току рад на обнављању пуне комуникације.

Летови су привремено обустављени, а руте поморског саобраћаја су у прекиду. На острвима из острвске групације Хапаи је распоређена морнарица Тонге заједно са здравственим тимовима који снабдевају грађане водом, храном и шаторима. Током данашњег дана је упућено далеко више помоћи због озбиљног оштећења уоченог на острвима Манго, Фоноифуа и Номука, наводи се у саопштењу. Све куће су уништене на острву Манго, само дви куће су остале читаве на Фоноифуију, а острво Номука је претрпело велику штету.

Почеле су евакуације на острву Атата, као и на острвима Манго и Фоноифуа, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана