Влада Њемачка ће подржати термин - Геноцид над Јерменима

Агенције
Влада Њемачка ће подржати термин - Геноцид над Јерменима

Берлин - Њемачка влада, под притиском посланика из сопствених редова, подржаће парламентарни приједлог према коме је масакр Јермена у Турској прије једног вијека примјер “геноцида”, рекао је данас портпарол њемачког канцелара Штефан Зајберт.

Ово је велики политички помак за Њемачку, која ће се придружити Француској, Европском парламенту и папи Фрањи у употреби термина геноцид када описују покољ Јермена у Отоманском царству током Првог свјетског рата, 1915. године, преноси Ројтерс.

“Влада подржава приједлог резолуције према којој судбина Јермена током Првог свјетског рата служи као примјер у историји масовних убистава, етничког чишћења, протјеривања и геноцида током двадесетог вијека”, рекао је Зајберт.

Турска је признала да је велики број јерменских хришћана погинуо у сукобима који су почели 15. априла 1915. године, али оспорава да је било стотине хиљада погинулих и да су били резултат кампање систематске елиминације.

Њемачка је дуго одбијала да користи термин геноцид за масакр над Јерменима да не би увриједила Турску и 3,5 милиона Нијемаца турског поријекла или Турака који живе у Њемачкој.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер јуче је у интервјуу за телевизију АРД одбио да употријеби термин геноцид за масакр над Јерменима.

“Одговорност не може да се сведе на само једну ријеч”, рекао је Штајнмајер

Међутим, више посланика из редова Хришћанско-демократске уније Ангеле Меркел и Социјалдемократске партије, њеног коалиционог партнера, убиједили су владу да промијени став.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана