Влада Грчке припрема план за искључење струје

СРНА
Foto: arhiva

АТИНА- Влада Грчке припрема план за ванредне ситуације за уштеду електричне и друге енергије у случају потпуног и дужег прекида испоруке руског гаса, објавио је данас атински лист "Та Неа".

Ванредна искључења струје радним данима ће обухватити "енергетски интензивне индустрије" које не производе основне врсте робе.

Извори кажу да је таква могућност можда искључена у блиској будућности јер је нађено рјешење за плаћање гаса руском "Гаспрому", али да неизвјесност и размјере рата у Украјини, захтјевају низ интервенција које ће у Грчкој довести до ограничења потрошње електричне енергије као и превоза.

Лист наводи да ће се у "екстремном сценарију" потпуног прекида испоруке руског гаса и то усред туристичке сезоне активирати план наизмјеничне ротације искључења електричне енергије у интервалима током радних дана.

Циљ није да се искључи електрична енергија домаћинствима, предузећима која су на нисконапонској мрежи, ни хотелима и критичној јавној инфраструктури као што су болнице.

Прекиде у снабдјевању струјом наизмјенично ће имати "енергетски интензивна" и тешка индустрија и предузећа која се струјом снабдјевају са средњенапонске мреже, а не баве се основним потрепштинама каква је храна.

Влада Грчке разматра и повратак рада на даљину ради уштеде енергије у предузећима, као и препоруке за смањење коришћења аутомобила за друмски превоз.

Осим тога, Влада Грчке предузима и мјере које обухватају превентивну штедњу струје ограничавањем употребе клима-уређаја и освјетљења, као и електричних уређаја у јавним зградама.

Влада Грчке је већ предузела мјере за обезбјеђивање довољно енергената и сигурности снабдијевања.

Одлучено је да се на 12 мјесеци изнајми брод-танкер за складиштење течног природног гаса, а истовремено је појачан рад грчких рудника лигнита за потребе дужег рада електрана које користе то гориво, пише "Та Неа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана