Вишковић: Буџетом за раднике, пензионере и борце није умањено ниједно давање

Срна
Вишковић: Буџетом за раднике, пензионере и борце није умањено ниједно давање

БАЊАЛУКА - Након посебне сједнице о враћању надлежности, наредне седмице, 14. децембра, још једна посебна сједница, али од Приједлогу буџета за наредну годину.

Буџетским оквиром Владе, од четири милијарде 24 милиона марака предвиђено је повећање плата, растерећење привреде, повећања давања за пензионере, борачке категорије и породиље.

Премијер Радован Вишковић за РТРС каже - све то је у циљу ублажавања евентуалног повећања инфлације.

“Без обзира на епидемиолошку и економску ситуацију у којој се нашао цијели свијет, буџетом за сљедећу годину за раднике, пензионере и борце у Српској, није умањено ниједно давање”, каже Вишковић. 

Како додаје “чак је планирано и повећање буџетских расхода за ове категорије и пронаталитетну политику. Такође, привреда није растерећена само мањим пореским стопама, већ и укидањем и умањењем парафискалних намета”.

“Збир тих парафискалних растерећења које Влада, на неки начин поново помаже реалном сектору је око 25 милиона на оних 54 који су смањење пореске стопе”, каже Вишковић.

Инфлација у Српској је под контролом, каже Вишковић и за ову годину је нешто већа од једног процента. Нада се да ни у наредној неће драстично расти, али каже о негативним ефектима се води рачуна.

“Нисмо без разлога кренули у ову причу повећања свих плата, повећања пензија, борачких, дјечије заштите итд. То су све мјере у смислу, управо да предуприједите или смањите ефекте могућег раста”, сматра премијер Српске.

Како се додаје “планирани су и нови механизми борбе против сиве економије. Неки од њих су другачији систем фискализације и одређивање најниже плате по привредним гранама. Неодговорни послодавци незаконитом исплатом дијела личног дохотка знатно штете буџету”.

“Кад би условно речено, приказали реално исплаћена примања у Републици Српској за све запослене имали би просјечну плату већу од 1.300 марака”, каже Вишковић и додаје да “а да ли ће минималац остати 540 марака или ће бити већи зависи од договора послодаваца и синдиката. Ако се до краја године не успију договорити, најнижу плату ће до јануара одредити Влада”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана