Више од половине малих предузећа у Европи страхује за опстанак

Срна
Више од половине малих предузећа у Европи страхује за опстанак

ЛОНДОН - Више од половине малих и средњих предузећа, у којима ради преко двије трећине европских радника, страхују за опстанак у наредних 12 мјесеци, показују резултати истраживања консултантске куће “Мекинси”.

Анкета је проведена у августу, прије новог таласа вируса корона широм Европе који је приморао владе да уведу нове рестрикције и покренуо спекулације о новим ширим блокадама.

Резултати су објављени у вријеме када је Међународни монетарни фонд упутио апел да владе појачају државну помоћ компанијама да би им помогле да преброде пандемију вируса корона.

“Мекинси” је саопштио да више од 55 одсто компанија у Француској, Њемачкој, Италији, Шпанији и Британији очекује да ће се затворити до септембра сљедеће године уколико им приходи остану на садашњем нивоу.

Истраживањем је било обухваћено више од 2.200 фирми.

У овом тренутку једна од 10 фирми мале и средње величине очекује да ће прогласити банкрот у наредних шест мјесеци.

Економисти које је Ројтерс анкетирао прошлог мјесеца прогнозирали су да ће привреда еврозоне порасти за само 5,5 одсто сљедеће године након пада за осам процената ове године, али су упозорили да и тај умјерени опоравак може бити недостижан ако вирус настави да се шири.

Мала и средња предузећа дефинисана су као компаније које имају до 250 запослених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана