Више хиљада грађана опростило се од Лауде

Агенције
Више хиљада грађана опростило се од Лауде

Више хиљада грађана и бројне познате личности опростиле су се данас у Бечу од недавно преминулог бившег свјетског шампиона Формуле 1 Никија Лауде.

Од јутрос у 8.00 грађани су имали прилику да се опросте о Лауде, односно испред ковчега с његовим посмртним остацима који је био постављен у бечкој катедрали Штефансдом.

И поред кише, испред катедрале се формирао ред јер је више хиљада људи жељело да ода пошту једном од највећих спортиста Аустрије.

Његов син Лукас ставио је тркачку кацигу на ковчег која је подсјећала на његове легендарне вожње.

Након три и по сата могућности за грађане да се опросте од Лауде, у катедралу су дошле високе званице, међу којима је био и бивши возач Формуле 1 Ален Прост, као и актуелни првак Луис Хамилтон, али и Арнолд Шварценегер и предсједник Аустрије Александер ван дер Белен.

У свом говору, Ван дер Белен истакао да се Аустрија опрашта данас од једног великог Аустријанца.

"Лауда је био велики узор Аустријанцима, посебно у односу на грешке. Он је ствари видео какве јесу, анализирао је своје сопствене грешке. Искрена анализа грешака је потребна да би се из прошлости могло нешто научити. Лауда нам је показао како се то ради", подвукао је предсједник.

Указао је да је Лауда био познат и по свом веома брзом повратку у спорт, када се након само 42 дана после велике несреће на Нирнбургрингу вратио на тркачку стазу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана