Великој Британији пријети распад?

Спутњик
Великој Британији пријети распад?
Великој Британији пријети распад?

Постоји реалан ризик од распада Уједињеног Краљевства, при чему би све четири нације кренуле својим путем, у случају “Брегзита” без споразума.

То пише “Фајненшел тајмс”, који наводи да није ријеч о њиховој анализи већ о документу који је представљен британској Влади.

Дејвид Лидингтон, неформални замјеник премијерке у оставци Терезе Меј, извјестио је о том истраживању чланове кабинета, и то у самом финишу борбе између Бориса Џонсона и Џеремија Ханта за мјесто челника Конзервативне странке и, самим тим, и борбе за мјесто британског премијера, пренио је Спутњик.

“ФТ”, мешутим, није објавио када је Влада обавијештена о овим закључцима, али је занимљиво да је “ФТ” добио увид у документ управо на дан дебате између Џонсона и Ханта, која је одржана у уторак 9. јула. Први је заговорник изласка из ЕУ без договора, док други сматра да би то био само ултимативни потез.

А шта су закључци поменутог документа

Шкотска: Покрет за независност представља важан и ургентан политички изазов који би могао да се повећа уколико Шкотска национална партија (СНП) осигура већину на изборима за локални парламент 2021. године.

Велс: Растућа подршка локалној странци Плаид Кајмру потврђује да “не можемо да будемо спокојни када је ријеч о односу Велса према Унији и независности”.

Сјеверна Ирска

Лондон: Посебно забрињавајуће дјелују захтјеви за “гласањем о граници”, што би могло да доведе до уједињења Ирске. На умјерене гласаче у Сјеверној Ирској посебно привлачно дјелује друштвена либерализација у Републици Ирској (укинут стари закон о абортусу, омогућене истополне заједнице, смањен утицај Католичке цркве на друштвена питања). “Брегзит без споразума, који би тражио да се нужно уведе директна управа Лондона над Сјеверном Ирском, само би додатно заоштрио ситуацију”.

Енглеска: Посљедња истраживања показују да су Енглези постали индиферентни према Унији. То се посебно односи на енглеске чланове Конзервативне странке: 63 одсто њих прихватило би независност Шкотске као цијену за Брегзит. Ријеч о првом јавно потврђеном документу који говори да би директна посљедица Брегзита могао бити распад Уједињеног Краљевства.

Ситуација са Шкотском није новост: Никола Старџон, прва министарка, више пута је јасно рекла да Шкотска национална партија (СНП) чека да се процес Брегзита заврши, а да ће одмах затим покренути кампању за нови референдум о независности. Нови референдум би требало да се одржи и прије сљедећих избора.

Подршка у јавности за такав корак је око 65 одсто. Лабуристи су у више наврата рекли да ће, ако буду на власти, онемогућити референдум. Међутим, СНП већ тражи правне кораке којима ће моћи да се томе супротстави.

Новост је ситуација са Велсом, који је, све до сада, био сматран чврстим упориштем заједништва. Али, ситуацију је каталисала одлука компаније „Форд” да затвори фабрику, што су учиниле и неке друге компаније. А утицала је и спознаја да ће пољопривредници остати без субвенција из ЕУ. Посебно је осјетљива Сјеверна Ирска. Разлози који су изнесени пред британску Владу показују да је ситуација озбиљна: ни Белфаст ни Даблин не желе границу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана