Велики штрајк у бројним секторима

Срна
Велики штрајк у бројним секторима

ЛОНДОН, - У Великој Британији за данас је заказан највећи штрајк у протеклих неколико деценија пошто ће запослени из многих сектора прекинути рад и тражити повећање плата у складу са растом инфлације.

У штрајк ће ступити просвјетни радници из Националног синдиката образовања у Енглеској и Велсу што ће утицати на 23.400 школа.

Из Националног синдиката образовања, који је са 500.000 чланова најбројнији у овој области у земљи, саопштено да су власти понудиле повећање од пет одсто што је једнако ранијем смањењу примања.

Више од 70.000 радника на 150 универзитета које представља синдикат за универзитете и колеџе ступиће у штрајк усљед спора око примања.

Више хиљада машиновоћа из синдиката АСЛЕФ и РМТ, такође ће ступити у дводневни штрајк након што су одбили понуду за повећање плата. У једнодневну обуставу рада укључиће се и више од 100.000 радника из синдиката Државних институција и јавних тијела.

У штрајк ће се укључити особље из Министарства саобраћаја, образовања, рада и пензија, здравства и социјалну помоће, те унутрашњих послова.

Међу службама обухваћеним штрајком су и Национални ауто-путеви, Агенција за поморство и Обалска стража, те Агенција за возаче и стандард возила.

Радници здравствених служби, такође су, први пут најавили координисани штрајк 6. фебруара, и то ће бити највећи протест у британској Националној служби здравствене заштите /НХС/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана