Велика Британија: Рестриктивне мјере за 30 људи широм свијета

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Власти Велике Британије објавиле су данас санкције усмјерене ка 30 људи широм свијета које су у Лондону описали као "корумпиране политичке фигуре, прекршиоце људских права и починиоце дјела сексуалног насиља повезаног са сукобима".

У саопштењу власти у Лондону наводи се да су санкције координисане са међународним партнерима поводом Међународног дана борбе против корупције и Глобалног дана љуских права, те да су на листу санкционисаних уврштени "појединци умијешани у мучење затвореника и мобилизацију војске ради силовања цивила".

"Данас наше санкције иду даље, како бисмо открили оне који стоје иза ужасних кршења наших основних права", навео је у саопштењу британски министар спољних послова Џејмс Клеверли.

На листи су појединци из 11 земаља, а међу њима су 10 иранских званичника повезаних са иранским правосудним и затворским системом, лица повезана са војном хунтом у Мјанмару, руски пуковник Рамил Рахматулович Ибатуљин, због позиције команданта руске 90. тенковске дивизије, чланови групе "Мацински ослободилачки фронт" из Малија, због онога што Британија назива повезанишћу са сексуалним насиљем, те званичници у Јужном Судану, које Лондон такође сумњичи за повезаност са сексуалним насиљем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана