Велика Британија одбила да објави извјештај о мијешању Русије

Агенције
Велика Британија одбила да објави извјештај о мијешању Русије

Вашингтон - Влада Велике Британије одбила је да објави извјештај који је истраживао мијешање Русије у њен демократски процес, преноси данас Глас Америке (ВОА).

Влада је одбила да објави извјештај упркос позивима да се он објави прије општих избора заказаних за 12. децембар.

Извјештај парламентарног одбора за обавијештајне послове и безбједност сачињен је прије више мјесеци, а предсједник одбора је изјавио да је документ спреман за објављивање.

Одлагање подстиче сумњу да би извјештај могао да буде штетан за владајућу Конзервативну партију, наводи ВОА.

У извјештају су наведени резултати истраге о оптужбама да је Москва покушала да се умијеша у британску демократију, укључујући референдум о напуштању Европске уније 2016. и опште изборе 2017. Извјештај је завршен у марту, али је влада одложила његово објављивање до послије избора.

“У недостатку извјештаја, због одлагања, гласине и нагађања се шире”, каже Ендру Фоксал, стручњак за Русију у Друштву “Хенри Џексон”.

Постоји могућност да би извјештај могао да нагласи везу Русије и владајућих конзервативаца.

Конзервативци одбацују тврдње да би извјештај могао да буде непријатан.

“Нема доказа који би сугерисали да су Русија или Кремљ били успјешно ангажовани у мијешање у наш изборни процес”, рекао је високи званичник министарства спољних послова Кристофер Пинчер.

Влада наглашава да се чека да извјештај прође безбједносну проверу, али предсједавајући одбора који га је сачинио Доминик Грив каже да је извјештај већ добио дозволу за објављивање.

Посланици опозиције, међу којима и министарка спољних послова у сијенци Емили Торнбери, тврде да је у питању завјера.

У САД, Малерова истрага закључила је да се Русија мијешала у предсједничке изборе 2016. Хилари Клинтон, која је изгубила од Доналда Трампа, довела је у питање одлуку британске владе.

“Запањена сам због чињенице да британска влада неће да објави извјештај о руском утицају, зато што свака особа која гласа у земљи има право да види извјештај прије одржавања избора”, рекла је Клинтон.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон одбацио је сумње да је извјештај штетан за његову партију и најавио да ће бити објављен послије избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана