Велика Британија: Блокирана жељезница, могуће нове акције синдиката

Срна
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Штрајкови су блокирали жељезничку мрежу Британије док траје спор вођа синдиката, жељезничких фирми и Владе о захтјеву за повећање плата радницима како би пратиле растућу инфлацију.

Синдикати траже знатнија повећања плата за своје чланове јер нагли раст трошкова хране и горива доводи домаћинства до ивице, док је Влада позвала на ограничавање плата како би се избјегла спирала инфлације.

Синдикати су формирали колоне око жељезничких станица други дан ове недјеље и упозорили на више индустријских акција, ако не буде постигнут договор.

Генерални секретар Удружења радника жељезнице, поморства и транспорта Мик Линч рекао је за Би-Би-Си да је врло вјероватно да ће бити нових штрајкова ако радници не добију поравнање.

Иако су разговори у току, трећи дан штрајка планиран је за суботу, 25. јун.

И други ресори привреде планирају индустријске акције што би могло водити, како синдикати кажу, до "љета незадовољства".

Влада је критиковала штрајкове, називајући их контрапродуктивним и најштетнијим за оне са ниским примањима који зависе од јавног превоза и не могу да раде од куће.

Министри ће касније данас изнијети планиране измјене закона које ће предузећима олакшати кориштење привременог особља, ради смањења утицаја штрајка на минимум.

"Поново синдикати држе земљу као таоца заустављањем кључних јавних служби и предузећа. Ситуација у којој се налазимо није одржива", рекао је министар у Влади Квази Квартенг.

Он је рекао да ће укидање ових ограничења из седамдесетих година прошлог вијека дати предузећима слободу да брзо приступе потпуно обученом особљу, а све то омогућава људима да наставе са својим животима без прекида како би помогли функционисање економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана