Ваздушни напади »угасили« 39 живота

Агенције
Ваздушни напади »угасили« 39 живота

Сана - Најмање 39 цивила погинуло је у Јемену од почетка ваздушних напада под водством Саудијске Арабије прије 24 сата, казали су за агенцију Франце прессе званичници министарства здравља у Сани.

Ти  званичници, припадници побуњеничке милиције Хутија, појаснили да је десетак жртава погинуло у нападу чији је циљ у ноћи на петак била војна база сјеверно од Сане, а притом је погођен оближњи стамбени блок.

Коалиција арапских држава, предвођена Саудијском Арабијом, у ноћи на петак наставила је војну операцију против шијитских Хути побуњеника. У зору је у још три зрачна напада гађан комплекс предсједничке палате у Сани, који контролишу Хутији.

Окончати нападе

Министар спољних послова Јемена, Риад Јасин, изјавио је да би ваздушни напади које проводи Коалиција на челу са Саудијском Арабијом против шиитских побуњеника требали бити окончани што је прије могуће. 

Он је казао за BBC да је потребна „кратка и оштра" акција како би се ослабили побуњеници, који су присилили јеменског предсједника да одлети из државе.

Телевизија "Ал Јазеера" је објавила да су оружане снаге лојалне свргнутом предсједнику Јемена повратиле дијелове провинције Мариб, у централном Јемену, која је била у рукама Хута. У тој провинцији се производи нафта. 

Забринутост због стања у Јемену  

Циљ операције назване "Одлучујућа олуја" је да се заштити легитимна влада у Јемену, преноси Аваз.

Припадници шијитске милиције Хутија које подупире Иран заузели су велике дијелове Јемена. Сукоб се продубио у четвртак када су војни авиони Саудијске Арабије напали положаје Хутија у Јемену, што је изазвало огорчење Техерана.

Забринутост због стања у Јемену у четвртак су изразиле Европска унија, УН, Сједињене Државе и Русија, затраживши хитан прекид војних акција и рјешавање кризе преговорима.

Јеменски предсједник Абд-Рабу Мансур Хади наводно је у четвртак напустио своје одаје у Адену, гдје  је још у фебруару  побјегао из Сане, те стигао у Ријад у Саудијској Арабији.

Током викенда требао би се прикључити арапском самиту у Шарм-ел-Шеику.

И Египат шаље трупе

Могућност копнене офанзиве у Јемену је значајно порасла пошто је Египат изразио спремност да пошаље своје трупе у ову земљу "ако је потребно". 

''Египат је изразио политичку и војну подршку као и спремност за учешће у коалицији са ваздушним и поморским снагама, а ако је потребно и с копненим снагама у свјетлу египатске историјске и непоколебљиве одговорности за арапску и заливску националну сигурност'',  рекао је египатски министар спољних послова Самех Схоукрј на састанку шефова диплоаматије Арапске лиге у Шарм ел Шеику, преноси Гардијан. 

Предсједник Јемена Абд Мансур Хади састао се данас са саудијским министром одбране Мухамедом Бен Салман Бен Абдел Азизом, који контролише операцију "Одлучна олуја" у којој учествује десетак земаља под водством Ријада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана