Ватикан похвалио одлуку Врховног суда САД о абортусу

Tanjug
Foto: Sputnik

ВАТИКАН - Ватиканска академија за живот похвалила је данас одлуку Врховног суда САД о абортусу, рекавши да је то изазов за цијели свијет да размисли о важним животним питањима.

Ватиканско одјељење у саопштењу је навело да се одбрана људског живота не може ограничити на права појединца, јер је живот питање од "широког друштвеног значаја", преноси Ројтерс.

Врховни суд САД данас је предузео драматичан корак поништавајући важну пресуду у случају „Роу против Вејда” из 1973. године којом је признато уставно право жене на абортус и легализовано широм земље.

"Чињеница да је велика земља са дугом демократском традицијом промијенила став по овом питању такође је велики изазов за цијели свијет", наводи се у саопштењу Академије.

Амерички предсједник Џо Бајден осудио је пресуду и додао да је данас "тужан дан за Америку", означивши екстремним "конзервативце из суда".

Надбискуп Винћенцо Паља, који је на челу Папске академије за живот, рекао је да је одлука Суда "снажан позив да се размисли" о овом питању у тренутку када "западно друштво губи страст за животом".

"Бирањем живота у питању је наша одговорност за будућност човечанства", навео је Паља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана